Георги Палов и панорамните фотографии

Фотографията може да бъде много сериозна професия. Едва ли е лесно да откриеш истински талант в океана от артисти с камера, телефон и дори малко фотоапаратче от зрънчо. Ще те запознаем с Георги - един от малкото хора, които много обичат работата си. Това е много рядка комбинация и винаги си проличава. Оставяме Георги да говори с думи и снимки. Виж едно различно и по-цветно интервю!

Представи се с няколко думи

Казвам се Георги Палов, родом от Русе, към момента живеещ в София. Архитект по образование, фотограф в свободното време. 

Фотографията не е първото ти призвание, разбрахме, че си архитект. Какво се случи, че остави рапидографите?

Рапидографите ги оставих още като студент, когато ми купиха първия компютър. Сериозно, буквално не съм оставял архитектурата, тя е нещото което съм искал да правя. Фотографията не пречи, а даже е наложителна в работата на архитекта, затова не е за учудване, че повечето колеги се разхождат с „големи черни апарати“.

По работа, на ръба по покрива на хотел в центъра на гр.София 

Как реши да се захванеш с фотография и в какво се превърна тя за теб?

Когато си купих първия фотоапарат, „сапунерка“ Олимпус, това откри една нова вселена. От цветенца и бръмбари нещата придобиха много по-сериозни измерения. Фотографията се превръща в начин на мислене и „виждане“.

„Света София“, Истанбул, Турция

Какво обичаш най-много да снимаш? Покажи ни някой твой проект? 

Първото нещо, което снимах, беше Ниагарския водопад. Природата и нейната красота винаги са имали голямо влияние върху мен. Най-много обичам да отида на някое красиво място, където да съчетая почивка с фотография. Като архитект са ми били интересни и сгради и съоръжения, както и изоставени такива. Има си даже и направление във фотографията, “urbex” (urban exploration- http://en.wikipedia.org/wiki/Urban_exploration), което съчетано с HDR (high dynamic range) технологията дава впечатляващи (поне за мен) резултати.

Две известни за всички места, свързани с архитектурата и миналото, снимани от мен:

http://kremikovci.geopalstudio.com/

http://panomagic.eu/2410/buz/

По работа, помпена станция край гр.Хасково.

Изоставено хале в София

Кремиковци, преди да бъде разрушен напълно.

Паметник на Бузлуджа

Кой е най-ценният ти кадър?

„Ценен“ има много измерения- кадър, който е уникален или невиждан поглед на нещо познато, кадър, който ти е донесъл най-много приходи, личен момент, който си запечатъл...Сигурен съм, че има поне по един такъв във всяка категория. 

Деветашката пещера- Извънземното 

Какво трябва да направи един човек, за да се превърне в добър фотограф?

Човек трябва да има желание да го прави и да го прави с любов, както е с музиката, изобразителното изкуство и т.н., да има „око“. Апаратът и обективите са помощно средство. Разбира се има много ходене, четене, проби за „коша“, докато нещата започнат да се случват, както ги искаш.

Синята джамия, Истанбул

Търсиш ли послание в кадрите, които правиш или само го влагаш?

С панорамите, които правя, искам да разчупя визуалните граници и да покажа на хората различни гледни точки на обичайни наглед неща. Коментарите са от недоумение и „не разбирам какво гледам“ до „страхотно“, но това е разбираемо. Панорамната фотография е като судоку за очите и мозъка, тренира възприятията.

Едно от фоайетата на Софийския Университет, колко човека биха го познали?

Изгрев в Барселона

Изгрев в Чанаккале, Турция

Слънчев лъч през „очите“ на Деветашката пещера

Пещера „Проходна“ или „Очите на Бог“ край Карлуково

Какво предпочиташ да снимаш - хора или природа? Някои голи модели не се ли намират в архивите? 

Както казах, първоначално вдъхновението дойде от природата. Постепенно открих и красотата в портретите. Взех си подходяща техника отгърнах още един лист от фотографията, а те са толкова много...Може би някой ден ще открия и красотата на голото тяло, кой знае.

Нациоанлен Парк Плитвички езера, Хърватска

Как предразполагаш моделите си да покажат себе си пред обектива?

С усмивка, тя за мен има най-голямо значение, това искам и от моделите. Бръчки и петна се махат с програмите, но усмивка трудно се присажда.

Можеш ли да определиш коя е най-красивата жена която си снимал?

Имам две прекрасни принцеси, които водят класациите- моите дъщери.

Не трябва да забравяме и жената, от която са взели красотата си, моята съпруга!

Тъй като сме мъжко списание, не може да не попитаме има ли жена, която би искал да съблечеш с обектива си?

Интересен въпрос, не съм се замислял досега и съм затруднен да дам отговор.

След като се опитахме да изкопчим тази информация от теб, сподели ни какво е мнението ти за еротичните фотосесии и по-трудно ли се правят от останалите? 

Все още нямам опит с тях, но съм сигурен, че има много тайни и там. Както с всичко, даже и да изглежда като натискане на едно копче, нещата са доста по-сложни.

Разкажи ни малко повече за панорамните снимки, които стават все по-популярни. Знаем, че са ти голяма слабост.

Когато за първи път видях 360 градуса сферична панорама началото на 90-те, беше като да покажат фокус на дете. Чудех се какво става, как става, защо не се вижда фотографа в огледалото, защо няма сянка от статива. Един по един въпросите намериха отговор, но все още има върхове за покоряване, преносно и буквално. Имам идеи за много проекти, свързани с панорамите и фотографията, дано само да има живот и здраве. Човек трябва да се развива. Тъй като много хора не спират да ме питат как правя панорамите, с моя колега и приятел Иво Христов направихме първия в България семинар за Панорамна 360 градуса HDR фотография. Сега ни питат кога ще има нов.Панорама идва от гръцки- пан (най-важното нещо, всичко) и орама ( гледка, видим обект). С други думи, всичко, което се вижда.Във фотографията под панорама се разбира свързани няколко последователни кадъра, за да се пресъздаде по голяма част от сцената (по-широк поглед) и/или да се увеличи резолюцията на снимката.

Винаги сме се питали - папараците фотографи ли са? Те хващат най-добрите тоалетни снимки!

Да хванеш момента е много важно, често е свързано с много подготовка и търпение, но понякога ти трябва просто късмет, на който си помогнал малко.

На яхта в Алания, Турция

Какво ти е дала и отнела фотографията?

Дала ми е много нови приятели, много поводи да стана от компютъра, много красиви гледки и нерядко адреналин (да ходиш по ръба на скали над пропасти, по изгнили мостове, да влизаш на тъмни и тесни места), нова перспектива. Какво е отнела- освен пари от банковата ми сметка не се сещам за друго.

Над пещерата Орлова чука

В действие- Национален парк Пливтвички езера

Какво би посъветвал подрастващите млади дами с лицеви аномалии, които позират пред обектива с кокоше дупе? Някоя тактика за по-добра снимка? 

Една естествена усмивка е много по-хубава от всякакви изкуствени гримаси.

Няма нищо по-красиво от голяма естествена усмивка!

И на финала държим да те попитаме - колко голям трябва да бъде един обектив, за да снимаш нещо с размерите на луната а.к.а. нас?

Колкото „по-голям“, толкова по-добре.

Интернет адреси:

Панорамна фотография:

http://panomagic.eu/

Facebook photography page:

http://www.facebook.com/pages/George-Palov-Photography/163100083717739

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Janais
24 декември 2016 | 10:50

Unttofunarely wholly predictable. Could it be any good? No chance. Just look at the fucking place. With the social media today, internet etc. Surely people can find better places to eat. I'd go to the Rainforest Cafe. But only if not hungry and loaded with very good L.S.D. Nice.

Кина Георгиева Бургас
06 декември 2013 | 23:08

СТРАХОТЕН ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ! Каква красота , каква чистота.Зашеметяващи фотографии! Браво ! Успех!

Кина Георгиева Бургас
06 декември 2013 | 23:01

Поздравления!Страхотен професионализъм, толкова красота, такъв усет към красивото, просто зашеметяващо!Браво!Успех!

Ана Салджиева
22 ноември 2013 | 11:24

Гениални са! Момчето е талантливо, защото и родителите му са талантливи. Никак не се учудвам, че е на ръба на скала, на ръба на покрив на хотел,проф. д-р инж. Палов, неговия баща, от такава голяма и опасна височина си пееше арии на опери. Зашеметяваща е снимката на "Св. София" в Истамбул, Турция. Архитект Гошко, както го нарича баща му, да им е жив и здрав, винаги да ги радва, изненадва, той е гордост за тях и за нас, всички българи.

Yulko Palov
21 ноември 2013 | 20:33

Mnogo hubava statija i prekrasni snimki. Go6e goljam si maistor.

Ердал Раифов
20 ноември 2013 | 20:54

Това е изкуство!

Чичо Антон-един русенец от Ямбол
15 ноември 2013 | 07:23

Гошко,едно голямо...БРАВО и ПОКЛОН! Дерзай и бъдещи още по-големи успехи в начинанието!

Юдаев Игорь
14 ноември 2013 | 20:13

Класс!!!! Просто увлекательно и красиво ....

Игорь Беляков
14 ноември 2013 | 19:11

Спасибо, Гошко, за неугомонность и стремление познать мир и себя! Своими работами ты раздвигаешь горизонты и призываешь не сидеть на месте, Будь здоров и пусть удача всегда будет с тобой!

MILKA YANAKIEVA
14 ноември 2013 | 18:59

Г-н Палов,да продължаваш да се гордееш с твоя толкова добър и способен син!Той е една от НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ТИ НАГРАДИ В ТОЗИ ЖИВОТ!Да даде БОГ, да дочакаш и да вишиш и внуците с техните успехи и победи!

Kurdoff
14 ноември 2013 | 16:06

'Левски Димитров 13 ноември 2013 | 22:49 Който го може, го може! Общоизвестно е че има стотици хиляди български момчета и момичета по света, които са от кадърни по-кадърни. Цял свят ги оценява и ги иска. Само майка България дето не ги оценява по достойнство и ги прогонва.' Болезнено прав си човече.

Zeki Herand/Boğaziçi Üniversitesi/İstanbul
14 ноември 2013 | 15:15

арх.Палов, всичко е прекрасно.Тези фотографии пленяват човека,несъзнателно изминаха няколко часа докато ги преглеждах.

Левски Димитров
13 ноември 2013 | 22:49

Който го може, го може! Общоизвестно е че има стотици хиляди български момчета и момичета по света, които са от кадърни по-кадърни. Цял свят ги оценява и ги иска. Само майка България дето не ги оценява по достойнство и ги прогонва.

Иван Палов
13 ноември 2013 | 22:06

Благаодарим на главния редактор на Men.bg г-н Д. Петров за интервюто и за поместените фотографии на архитект Георги Палов. Вече ги видяха не само в България, но и в Русия, Великобритания, САЩ, Турция, и навярно, и на други места по света. ТАКА СЕ РЕКЛАМИРАТ БЪЛГАРИЯ и НЕЙНИТЕ ТАЛАНТИ! ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ момчета!

Дениз Юксел
13 ноември 2013 | 21:52

Синът на проф. Иван Палов