Изповедите на един доходоносен мафиот

Майкъл Франзесе е бивш мафиот от Ню Йорк и през 80-те години на миналия век се е занимавал с измами с петрол. На 35 години, той е един от най-влиятелните хора в мафията и се намира на 18 място в класацията на списание Times - само 5 позиции преди Джон Готи. Изчисленията показват, че той е генерирал около милиард на година, измисляйки цялата мрежа. След това спира да работи в сивия сектор и създава фондация за подпомагане на младите. Ето какво споделя пред списанието:

Каква беше основната причина да влезеш в организираната престъпност?

Започнах, защото исках да изляза от затвора. Парите и властта дойдоха след това и щом влезнах, исках да стана моментално на върха.

Какви са изпитанията за достигането до чин "Made Man"?

Винаги са били натоварени, сериозни и тежки. Давах клетва, държейки горяща картина на светец. Палците ми бяха порязани с нож и кръвта капеше по пода. Клетвата се прави, за да знаеш, че никога не трябва да се нарушават правилата на La Cosa Nostra. 

По-трудно ли е за онези, които не са от фамилията да се издигнат? 

Ако човек не е от фамилията, той трябва да бъде предложен от друг. Човекът, който те въвежда, дава клетва с живота си. Моята клетва беше дадена от баща ми, мафиотите искат да знаят миналото ти и те изследват известно време, преди да дадеш клетва. 

Получаваше ли заплата или имаше достъп до пари?

Няма заплата, получаваш това, което си изработиш, освен ако не си шеф, повечето хора не успяват да печелят много, вярвайте ми. 

Защо петрол? След като си създал цялата схема, имаше ли някаква спасителна стратегия в случай, че властите дойдат твърде близо? 

Идеята беше с шансове едно на милион. Парите бяха много добри. Печелих повече от хората, които се занимават с наркотици. С още един човек успяхме да измамим държaвата с данъците за всеки галон. В най-големият пик, ние продавахме по 500 милиона галона петрол на месец и задържахме около 20-30 цента за галон. Вие ги сметнете!

Каква беше логистиката?

Схемата наистина е много сложна, но винаги бяхме много напред от властите, те не успяха да разберат какво правим. Ако партньорът ми не се беше разпял пред властите, никога нямаше да бъдем заловени. 

Можеш ли да разкажеш най-страшното, което си виждал, докато си бил в криминалния свят?

Наказателният отряд демео - те разфасоват хора и заравят частите в циментови барабани. Виждал съм как убиват хора. Не е красиво. Нека приключим с този въпрос. 

Колко живота приключиха, когато беше на този отговорен пост.

Труден въпрос. Разбрах следното - аз съм част от живота, както и част от смъртта. 

Кое е най-страшното, което си преживявал?

Влезнах в една стая и си мислех, че ще бъда убит. Бях повикан от човека над мен за парите, които изкарвах от петрол. Обикновено влизаш в такава стая и никога не излизаш. Опитвах се да бъда спокоен, но сърцето ми щеше да гръмне в този момент. И до днес не помня какво се случи вътре. 

Най-страшният човек срещан от теб?

Баща ми. Виждал съм го как откача и какво може да направи с хора. Никога не приемаше глупостите и никога не правеше нещо, което не е казал. 

Прекарал си около 3 години и половина в затвора, заплашваха ли те и опитваха ли се да те изнудват?

Почти 8 години съм бил в затвор. Първо 5 и после още 3 за нарушаването на гаранцията. Радвах се на сериозна публика и се отнасяха добре с мен. И не го правиха заради парите, а защото аз се отнасях добре с останалите. Уважението е единственото, което не може да бъде отнето в затвора. И Джон Готи и Кармин Персико (моят бивш шеф) бяха много сериозно натупани. Хората с доживотна присъда никога не се притесняват какво ще се случи с тях. 

Притесняваш ли се за своята безопасност днес?

Не мога да се върна в Бруклин и в Ню Йорк като цяло. Там не бих оцелял, но не ме е страх. Човек със силна вяра съм. Само най-високите позиции успяват да напуснат един от кръговете на ада. 

Колко точно струваше твоето напускане?

Извън всички схеми съм от цели 15 години. Мафията изгуби около 8-10 милиона долара на седмица от моите операции. Имах частен самолет, хеликоптер и всички други мъжки играчки. Днес работя, за да живея.

Има истории за връзка между различните фамилии, включително и мафии като руската, Якуза, мексиканската и много други, колко верни са те? 

Всички са истина. Партнирах си с руснаци и трябва да призная, че те бяха най-добрите партньори, които съм имал. Научих ги как да перат пари и спечелиха стотици милиони от данъци. Сега вече са много по-дълбоко в други среди, но знам, че се занимават с медицински измами. Нямаме толкова часове, за да ти разказвам историята. 

Какви са отношенията ти с другите партньори и бивши членове?

Повечето са или мъртви или в затвора с доживотна присъда. Аз успях да надживея почти всички. Хората на улицата няма да се асоцират с мен, времената се промениха. Интересното е, че аз нямах много врагове тогава. Аз помагах на хора да печелят пари, кой би избягал от това?

Какъв е твоят най-голям съвет за живота?

За мен беше най-важно да пусна Исус в сърцето си, да го превърна в човека до мен. Правя най-доброто, което той би могъл да направи и печеля от тази философия - много!

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!