Писателят Георги Лозев: Хората във Френския чуждестранен легион изживяват легенда

Във Френския чуждестранен легион служат и българи, а един от тях - писателят Георги Лозев разказа за елитното подразделение за читателите на novini.bg.

Защо си влязъл в Легиона?

Това стана през 1996 г. Тогава завърших Минногеоложкия университет, като специалист по добив на петрол и правех проучвания за британска компания, която обаче се изтегли от България. Година по-рано бях ходил във Франция на стоп и посетих центровете за набиране на войници за Френския чуждестранен легион в Страсбург и Дижон. Не виждах перспектива в България и исках да видя Западния свят, за който ни трябваха визи. Тогава реших да стана легионер. Бях прочел "Крепостта на мъртвите" на (английския писател) Пърсифал Рен. Един познат също ми каза за Легиона, а и бях попаднал на обява в български вестник. Всичко ме призоваваше вътрешно и прекрачих прага на приемния пункт в Страсбург.

Коя е най-тъжната история от твоето пребиваване там?

Спомням си за българина Георги, който почина при автомобилна катастрофа във Франция след служба в бивша Югославия, Африка. Винаги си спомням за него, като за човек, който бе преминал през всичко това, което ми предстоеше. Смъртта на Георги бе един от тези случаи, в които човек винаги се пита "Защо?".

Коя е най-веселата?

Това стана в Чад през 1999 г. Имах срещи с туарерги, номади живеещи в пустинята между Либия и Чад. Правихме преход с камили през пустинята. Преди обаче да излезем от базата орелът, талисманът на поделението, нападна животното, което се изплаши от атаката на птицата. За пръв път видях как подскача камила. Най-накрая орелът се умори. Друго, което си спомням, е как по време на прехода ни удари пясъчна буря. Мислех си, че няма да оцелеем. Два дни усещах пясъка в устата си.

Прочети още тук!

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
p e c h e l i o n l i n e. o v o .b g
09 декември 2016 | 18:24

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ТОП 46 ОТ 69$ ДО.....$ МЕСЕЧНО САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ОБНОВЕИЯ САЙТ(НАД 52 000 ПОСЕЩЕНИЯ) ЧРЕЗ ГУГЪЛ------->p e c h e l i o n l i n e. o v o .b g --------->ФЕЙСБУК СТРАНИЦА-PECHELI OT SAITOVE