Corvette Stingray използва умни материали

Corvette винаги е бил специалното дете на General Motors. Той получава най-доброто и се стреми да задоволява своите клиенти по всеки възможен начин. Stingray не прави никакво изключение. Той е с цели 44.9 килограма по-лек от предишния модел и за целта са използвани интелигентни материали, които да сложат състезателя на стриктна диета. Stingray e първият автомобил, който използва  разработената от General Motors лека топлинно активирана сплав с ефект на памет на формата (shape memory alloy) за изработване на детайл, който замества по-тежкия, задвижван от мотор, активатор отварящ и затварящ вентилационен отвор за освобождаване на въздуха в багажника. 

Причината за тази интересна иновация е, че в един автомобил има средно 200 задвижвани от мотори части, които могат да бъдат заменени от леки интелигентни материали. Става ясно защо GM възнамерява да въвежда активно подобни конструкции, които намаляват теглото на автомобилите. 

Сплавите с ефект на памет на формата – в повечето случаи произведени на базата на  мед-алуминий-никел или никел-титан – са интелигентни материали, които могат да променят своята форма, здравина и/или твърдост чрез въздействие на топлина, натоварване, магнитно поле или електрически ток. Тези сплави „запомнят” оригиналната си форма и се връщат към нея при прекратяване на въздействието.  

Виждаш ли, GM са станали истински магьосници!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!