Има ли смисъл да купувате скъпо масло за двигателя

Лабораторията Blackstone е решила да провери една много интересна тенденция в моторните масла. В началото на октомври, компанията е започнала да изследва употребяваното моторно масло, за да установи дали скъпите състезателни марки биха имали подобряващ ефект върху износването на двигателя. Подобно изследване не е особено леко за провеждане и изследователите са поискали проба от всяко употребено масло, което да влезе в лабораторията. За всяка изпратена проба, хората връщат подробен анализ на маслото, което си изпратил. Чрез спектрометър, Blackstone проверяват какво е съдържанието на алуминий, хром, желязо и всякакви други елементи, които бихте открили в един двигател. В края на изследването става ясно кои марки предпазват двигателя и кои, въпреки високата цена, нямат толкова сериозен ефект в дългосрочен план.

На първата графика можете да видите двигателя, в случая Subaru EJ 2.5 L и различните масла, които са били използвани, както и изминатите километри, преди да се източи картера. Изследователите са направили изчислението на база на изпратените проби, а резултатите наистина могат да бъдат доста интригуващи. Въпреки различните марки, почти всяко масло има еднакви ефекти, а износването на метали винаги варира между 8 и 11, което е доста близко. При смяна на масло на 1600 километра, изследователите установяват, че износването на желязо, е между 2.03 и 2.58 - отново изключително близко. Тук идва въпросът за цената, която ще решите да инвестирате в маслото, защото сме сигурни, че при ментетата ще имате съвсем различен ефект. Още по-интересното е, че ефектът се наблюдава и върху други двигатели. Важното в този случай е да използвате маслото, което е написано като препоръка и да го сменяте редовно, всичко останало е вече далеч по-лесно.

Снимки: Blackstone Labs

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!