Магистралата от ада

Трансамазонската магистрала е дълъг 5000 км път, който пресича сърцето на амазонската джунгла. Той минава през Бразилия, тръгвайки от крайбрежния град Жоао Песоа в североизточната част, стигайки до границата с Перу. Това е едновременно една от най-амбициозните програми за презаселване и икономическо развитие и един от най-големите провали. Проектът, разработен през 1970 г., идва на дневен ред, след като генерал Медичи, военен управител на Бразилия, посещава обеднялата североизточната част на страната, която по това време страда от едно от своите периодични засушавания. 

Това, което вижда, дълбоко шокира и разстройва генерала. Поземлената реформа - очевидното решение за тежкото положение на селяните, не се обсъжда, защото армията, която управлява страната, разчита твърде много на подкрепата на собствениците на земя. Тя няма как да убеди тези богати земевладелци да се разделят и с малка част от техните земи, които да дадат на бедните в селските райони. Затова генералът решава да премести бедните. Чрез прокарването на път през тропическите гори се планира в други райони да бъдат заселени десет милиона души до 1980 г. Според официалните планове, на заселниците е трябвало да бъдат дадени 250 дка парцели, заплата за шест месеца, както и лесен достъп до селскостопански кредити - в замяна на изграждане на магистралата и конвертиране на околните тропически гори в земеделски земи.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
hunt
26 ноември 2014 | 00:50

Да ги конвертират манафите тия. Таковат се за добър ден, въдят се като плъхове и после секат горите, за да има обработваема земя. Само дето почвата на дъждовните гори е нищо без дърветата си, и след петдесет години тва ше е пустиня. Идиоти.