Mercedes-Benz подобряват сигурността

Mercedes-Benz продължават своите експерименти в автомобилната среда. Тяхната мечта е да създадат автомобил, който ще може всичко, за което се сетиш. Последният проект на фирмата е система, която да ти казва кога караш в насрещното платно, без да си обърнал внимание.

При по-възрастните шофьори е често срещано явление, но няма власт, която да ги отпише от пътя. Не е един случаят, в който шофьор влиза в насрещното платно и предизвиква инциденти. Benz са запознати със случая и искат да дадат най-доброто от себе си. През 2009-а година Nissan започват разработката на такава система, която измерва разстоянията от кола до кола и от кола до обект. За жалост, тя не успява да се котира в новите автомобили на японците, защото подобна система може да работи само в лабораторна среда. Тестовете доказват, че на пътя този вид безопасност може да даде дефект и да навреди повече, отколкото да сработи.

От този момент Nissan се отказва от тази разработка. Mercedes-Benz заимстват идеята и доразвиват системата за безопасност, която ще участва в 2014 E-Class и 2014 S-Class. До тогава немските инженери обещават, че ще адаптират системата за всички пътища в Европа, а след време и в целия свят. Тези автомобили ще разпознават знаците "Влизането забранено" и "Еднопосочна улица" и ще предупреждават чрез звук шофьора. Идеята е, че ако водачът на МПС-то не е видял знака или просто е разсеян ще може да разбере бързо, че извършва нарушение.

За целта на предното стъкло се монтира камера, която ще разпознава знаците и ще изпраща сигнали до главния компютър на автомобила. Освен жестокия и дразнещ звуков сигнал, таблото ще започне да примигва в ярка червена светлина. Освен това, автомобилът ще наблюдава и ограниченията в скоростта като използва данните от GPS-а, камерата ще може да разпознава и знаци, в които ще е забранено изпреварването и т.н.

Единственият недостатък на системата е, че при мъгла и лошо време тя няма да е толкова ефикасна, колкото изглежда.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!