Модерните автокрадци са по-улеснени от всякога!

С интегрирането на все повече технология в автомобилния свят, преквалифицирането на джамбазите се превръща в основна мисия. Кражбите на коли определено се превърнаха в изключително главоболие на родните власти, но по-страшното е, че всяка следваща и по-модерна кола може да има повече пропуски в защитния си софтуер, отколкото си мислите.

Изследователи и застрахователи споделят, че новият крадец разполага със знанията и необходимия софтуер за отключването на 24 модела от 19 различни компании и всички те са от последното актуално поколение. Един от най-лесните начини за пробив е чрез употребата на радио усилвателя. Крадците използват радио честотите на автомобила, за да заблудят имобилайзера, че собственикът е до колата и носи своя ключ. Колкото и странно да бъде, този пробив е тестван върху редица европейски модели и вече се появяват първите кадри на охранителни камери. Английските учени споделят, че около 95% от колите, които разполагат с умни ключове, са заплашени от подобна изненада. 

От години собствениците на нови коли признават, че са изключително разочаровани от факта, че гледат как хора без проблем се качват в автомобилите им и си заминават. Немският автомобилен клуб ADAC признава, че е пробвал тази технология на дузини коли и поне 24 от тях са уязвими на подобна атака. Цялата технология е обвързана с разчитането на кода и усилването на сигнала с промяната на няколко настройки. Разстоянието между ключа и предавателя в колата може да бъде увеличено на хиляди метри без никакви проблеми, независимо дали сте паркирали в гаража или сте оставили ключа в якето си. Подобни посегателства се случват вече 4 години. Шведски изследователи предупреждават за атаката още през 2011 година. 

И докато нито един производител не може да намери решение на проблема, хората от ADAC са успели да създадат устройство, което не стурва повече от 160 паунда и може да отключва и запалва автомобила. Тяхната система е елементарна - използват четец на радио сигнал, и трябва само да преминат близо до собственика на колата, а слд това да изпратят сигнала до друго устройство, което да го разчете и процедурата вече е ясна. Според автомобилния клуб не е необходимо дори да се набивате на очи, защото улавянето и предаването на сигнала може да се случи в радиус от 90 метра. За съжаление все още няма толкова добра защита в този видим пропуск, но има и някакви опити за спасение от подобни "четци" на сигнал. Някои собственици използват "фарадейна клетка" или поставят своя ключ във фризера, където не могат да се улавят радио сигнали.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!