Редки коли на знаменитости

Цената на ексклузивен автомобил може да се удвои и утрои, когато към нея се прибави и „човешка" история. За правото на карат първия автомобил на принц Чарлз или кола на известен актьор мнозина са готови да вложат астрономическа сума.

В момента специализираните аукционни къщи и автомобилни салони предлагат няколко такива коли. Ето кои са те:

Bentley Mk. VI

Предишен собственик: Кралското семейство на Иран

Оценяван на: 80 000-100 000 паунда

Първият следвоенен модел Bentley Mk. VI слиза от конвейра през 1946 г. и предизвиква огромна радост. Удоволствието да караш такава кола обаче е скъпо- в Европа все още се чувства остър недостиг на алуминий и това оскъпява автомобила до невъзможните за времето си 5 500 паунда.

До наши дни са запазени две коли от модела, едната с десен волан и специално изготвено по поръчка купе принадлежал на иранското кралско семейство. Представители на коронованите особи се обърнали към Bentley с молба да сложат вместо обичайния скоростомер в мили друг, специален, който да отчита в километри.

Колата, която седем години се използва от принц-регента Абд ал Илах, за официални излизания, се връща в Англия през 1956 г.

ГАЗ-14

Предишен собственик: Едуард Шеварднадзе

Оценяван на: 33 500 паунда (1.5 млн рубли)

Екземпляри от автомобил ГАЗ-14, чието производство започва през 1977 г., трудно могат да бъдат открити дори и на разпродажба. Производството на тази кола спира през 1988 г. по лично разпореждане на Михаил Горбачов в рамките на т. нар. „борба срещу привилегиите". Сред притежателите на „Чайки" е Фидел Кастро, а у нас- Тодор Живоков. Едуард Шеварднадзе ползвал своята плътно до края на 90-те години. След това колата става представителен автомобил за обслужване на руските естрадни звезди.

Porsche 911S Le Mans

Предишен собственик: Стив Макуин

Оценяван на: неизвестна

Две обстоятелства превръщат тази кола с ценност. Първо- това е автомобилът от филма Le Mans, второ- това е кола на Стив Макуин. Той толкова харесал автомобила по време на снимките, че решил да го запази за себе си. По-късно обаче обстоятелствата го принудиха да го продаде.

 

Още!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
tochica.com/r/1
10 май 2011 | 08:57

Предсказания чрез руни, таро и много други. Разбери отговорите на най-вълнуващите те въпроси само с един клик на: gledane.tochica. com