10-те най-влиятелни династии в историята

Ротшилд

 

Немски евреи, които се занимават с финансови операции и банкиране в цяла Европа. Славата на фамилията започва с Майер Ротшилд (1744-1812). Тактиката за успеха била богатството на фамилията да не се разпръсква, а се се пази в семейството. Били одобрявани бракове само с близки приятели на семейството, след дълга проверка. Така хем нямало разсипници, хем никой чужд не знаел за какво точно богатство става въпрос.

 

 

Плантагенет

 

Това са английските крале от Анжуйската династия, които управляват Англия от 1154 до 1399 г. Те са преки потомци и наследници на графовете на Анжу, чиито владения се намират във Франция. Постепенно, освен над Англия и Анжу, властта на Плантагенетите се разпростира над френските области Аквитания, Нормандия, Бретан както и над Уелс, Ирландия, Кипър, а династията има претенции за наследствени права върху короните на Франция, Кастилия, Йерусалим, Рим и Сицилия.

 

 

Неру-Ганди

 

Индийското семейство стои начело на Индия от освобождаването й до днес. Три от членовете са били министър-председатели (двама са убити в атентат). Четвърти (Соня Ганди) в момента е президент на конгреса, а синът й - Рахул, е един от най-младите политици в страната, след като през 2004 г. спечели място в долната камара.

 

 

Чингиз Хан

 

Чингиз Хан. Създател и владетел на Монголската империя - най-голямата по площ империя в човешката история. Започва като обединява номадските племена в монголските степи. След това минава на постепенно разширяване чрез набези в съседните страни. При смъртта си разделя империята на няколко части между синовете си. По примера на баща си те продължават да разширяват владенията. Империята се е простирала от Кавказките планини и Източна Европа, през Близкия Изток, Китай до Корея.

 

 

Юлиево-Клавдиева

 

Двете семейства се обединяват и създават най-силната династия в древен Рим. Част от нея са най-известните римски императори - Калигула, Август, Клавдий, Тиберий и Нерон. Юлий Цезар всъщност не е ставал император. Те са били обичани от масите и съответно мразени от сенатските фамилии.

 

 

Цу

 

Императорите от династията Мин. Първият император - Цу Юанцанг решил да използва думата „мин" - брилянтен. Управляват Китай от 1368 г. до 1644 г. Освен че Китай е една от най-стабилните държави през 300-те години управление, Цу създават огромна флота и армия от около 1 милион войници. Управлението на династия Мин се определя като върховна точка в китайската история и като един от първите примери за капиталистическо общество.

 

 

Хабсбурги

 

Името идва от замъка Хабсбург в Швейцария. Фамилията е подпомагала кралете на Свещената римска империя, както и владетелите на Испания и Австрия. Мотото на династията било „Оставете другите да водят войни, но ти, щастлива Австрио, ще се омъжиш". Династията била известна с умението си да влиза в кралските дворове чрез бракове, наследявайки земи и власт.

 

 

Птолемеи

 

След като Александър Македонски завладява Египет, на престола се качват Птолемеите, които управляват страната близо 300 години. Най-известният представител на династията е Клеопатра VII, след която Египет стават част от Римската империя.

 

 

Медичи

 

Фамилия от Флоренция, която участвала в политическите игри на Европа от 13-ти до 17-ти век. Династията си има трима папи, множество владетели на Флоренция, както и членове в английския и френския двор. Те са сред основоположниците на Ренесанса и едни от най-известните меценати. За известно време дори се определят като най-богатата фамилия в Европа.

 

 

Капетинги

 

Започват от Хуго Капет - крал на Франция от 987 до 996 г. Капетингите са най-голямата кралска династия в Европа, като все още двама нейни потомци са държавни глави - великият херцог Анри Люксембургски и Хуан Карлос I (на снимката). Съпругата на нашия скъп цар също е от тази династия. Все още съществуват около дузина нейни клонове из Европа.

 

по listverse.com

Още по темата

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!