10-те най-красиви атола в света

Атолът възниква като пръстен от корали около остров. Този пръстен расте нагоре, а първоначалният остров потъва и ерозира в океана. Атолите се образуват само в топлите тропически води. В средата може да има земя, но най-често първоначалният остров е под водата и кораловият пръстен обгръща лагуна. Тези острови са характерни с малката си надморска височина. Изградени са изцяло от карбонатни скали остатъци от мъртви корали изградили острова. Почвеният слой е тънък и слабо плодороден, а подпочвените води са полусолени и непостоянен режим. Поради това на тях растат предимно кокосови палми. Но пък са ужасно красиви! Вижте 10 от най-красивите атоли в света: 

Фунафути 

Тувалу е остров в Тихия океан между Хавай и Австарлия. Известен е с домейна си - .tv. Това е втората суверенна държава с най-малко население в света (след Ватикана). Той е толкова отдалечен от всички континенти, че се посещава от много малко туристи на година. Столицата на Тувалу е Фунафути, който е много малък коралов атол. Дълъг е 400 метра, а ширината му в най-тънката част е едва 20 метра. Има население от 4 500 души. Разполага с един хотел, една църква, летищен терминал и няколко административни сгради до него. 

Бикини 

Известен е с две неща, като едното е очевидно – това е родината на банският в две части (bikini – англ. ез), който е носи името на атола от 1946 година. Второто, с което е известен е, че между 1946 и 1958 година тук са проведени над 20 тествания на атомни оръжия. За целта населението е било изселено до съседни острови. Днес официално радиация няма и атолът приема туристи. Има изобилие от риби, тъй като през годините тук не се е развивал риболовът.

Виж още тук!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g
26 юли 2015 | 16:33

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 14(ОБНОВЕН СПИСЪК) НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ С НАД 60 000 ПОСЕЩЕНИЯ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ----------------------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g