5 безценни роли на Васил Михайлов

През последните няколко месеца с колегите коментираме родното кино и стигаме до заключението, че винаги има поне една сцена със секс, както и възможност да видим поне едни цици или някое друго дупе на актриса. Едва ли има някой, който би посмял да се оплаче от идеята, но това е друга тема на разговор. Искаме да насочим вниманието към един актьор, който е практически роден да играе лошата роля. Той е толкова добър в своята игра, че го намразвате за една роля, че повече не искате да го видите, запечатва се в съзнанието Ви, думите му се повтарят отново и отново, а като допълнение, всичко се помни точно с неговия дрезгав глас. Има актьори, които са родени за антигонисти, а човекът, за когото говорим, е истински гений! Помислете за един актьор, който е изиграл безупречно всяка една зловеща роля, която сценаристите са му дали. Имате ли представа кой е той? Днес искаме да ви запознаем с Васил Михайлов и неговите 5 най-добри роли. Преди да започнем е добре да кажем, че той няма лоша роля и изборът може да е труден, следователно ако любимият Ви филм не е тук, просто не е могъл да отмести 5 титана преди него. 

Краят на песента 

Преди Холивуд да дойде и да започне да гори бензин, родното кино е имало възможност да действа само с материалите, които е имало. В този случай сме разполагали с богат фолклор, достатъчно добра школа и желание за доказване. Историята на Ибрям Али може да развълнува зрителя и днес, а финалната сцена е елемент, който може да ви накара да настръхвате. Любопитен факт, е че Васил Михайлов няма никакво музикално образование, нито подготовка, той просто става и изпява последната песен. Имайки предвид размерите и визията му, в него може да видите един по-модерен Леонид - чертите му са същите. Може да се изненадате какво може да направи един актьор само с желание и без липса на всякакви специални ефекти. Невероятно, но факт - киното е оцелявало и само с артисти, при това какви! 

След края на света

"Знаеш ли какво държи гемиите в пристанището? Котвата! Иначе бурята ще ги отнесе! А знаеш ли коя е нашата котва? Мъртвите, аркадаш! Животът е като броеница, човек след човек; ето пра дядо ми, дядо ми, баща ми, аз, сина ми, внука ми. Велика тайна е тая седжимка, даскале! Тя връзва тия, които са в земята, с ония, които ходят по нея. Скъса ли се - край! Всички се разпиляват по света! Ферщейн?" - Авраам Коен. 

Кога последно чухте думи от герой, които да бъдат толкова истински и същевременно толкова тежки? Проверихме в последните "Бързи и яростни", липсва и там. Понякога и няколко изречения са достатъчни, за да се превърне една роля в шедьовър, един филм в хит и един актьор в легенда! Ако се зачудиш колко ценна може да бъде една земя, просто гледай този филм. Всичко там е показано! 

Време разделно

Антон Дончев сигурно щеше да спечели всяка възможна награда за писател, както дори и възможност да присъства със златни букви пред Лувъра. И до днес е трудно да преценим дали филмът или книгата са по-добри, след като и двете са позиционирани дяволски близко едно до друго! Звездата на г-н Михайлов продължава да блести и в тази роля, показвайки строгия, но справедлив владетел. Увереността във всяка сцена, вглъбяването в ролята и желанието за пълно съвършенство превръщат филма в един от най-ценните за българското кино. Още по-интересното е, че той постоянно е обграден от актьори и актриси, които сякаш дават най-доброто от себе си за тази лента. Самият филм трябва да бъде превърнат в задължителен за абсолютно всеки, който някога е допуснал, че би искал да се занимава с кино. 

Маргарит и Маргарита

И най-накрая стигнахме до филмите със сексуални сцени, социален реализъм, актьорска игра от най-високо ниво и нашето любимо - антигонистичната роля на Васил Михайлов. Все още не разбираме как не получи роля в "Под прикритие", където спокойно можеше да играе още един злодей, ала няма да се месим в творчеството на Димитър Митовски, все пак той разпределя бюджета. Връщайки се обрато в родното кино от 80-те, запознаваме читателя с онези хора, родени да управляват другите. Пренесете се в един по-сив и почти перфектен социализъм, където всичко и всички са срещу вас, а и освен това, комплексите на всеки управляващ цъфтят като майски рози. Както се казва "За да вземеш, първо трябва да дадеш!". 


Огледалото на дявола

Имайки предвид, че това е сериал на 90-те, шансовете да се хареса на модерния зрител са минимални, ала все пак е запечатана красивата сивота на панелката, редовото "тъпо" ченге и така наречените лица, повишени в "мутри". И до днес, това е ролята, която наистина може да предизвика гняв и отвръщение, ала това е вдъхновило МаринДамянов и Николай Волев - истината. Предизвикаме Ви, потърсете из всички филми, които някога сте гледали, открийте злодея, който не може да забравите и пак няма да бъде толкова добър, колкото е самият Васил Михайлов. Маниерът, начинът на изразяване, бавният заповеднически тон, който може да се засили като кинжал към ушите, са само част от перфектните актьорски качества. Препоръчваме го с две ръце, все пак вече няма да видиш такива! 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Morgenstern
30 август 2017 | 07:09

Е каква е лошата роля в "След края на света" и "Краят на песеннта" ?

07
22 август 2017 | 08:49

samo loshite roli be glavoch.....

21 август 2017 | 20:29

eli
21 август 2017 | 19:16

nepovtorim

dinozavya
21 август 2017 | 19:15

velik

Капитан Петко войвода
21 август 2017 | 18:29

Как е възможно да пропуснете Капитан Петко войвода?? Дори на първо място би трябвало да се присъди на този изключителен български сериал. Още повече, че и песента към филма се изпълнява от Васил Михайлов