9 мита и погрешни схващания за вирусите

40% от компютрите у нас са заразени с някакъв вид зловреден софтуер. Това сочат данни на българската компания за компютърно обслужване XYZ (www.xyz.bg). Специалистите събраха най-големите митове за вирусите, в които вярваме. 

Мит 1: Имам инсталиран антивирусен софтуер, моят компютър е защитен. 

Това е една от най-често срещаните заблуди, свързани с антивирусните софтуери. Вирусите също са част от код или софтуер, точно като вашата антивирусна програма. Въпреки че работят от двете страни на завесата, създателите и на двата продукта имат завидни компютърни умения. Антивирусните програми се развиват и обновяват, но вирусите също го правят. Така наличието на едното не ви гарантира предпазване от другото. 

Мит 2: Моят компютър е в безопасност, защото аз редовно актуализирам моята антивирусна програма. 

Вирусите се разпространяват по-бързо и от горски пожар. Много от тях са създадени така, че да подвеждат приложенията за сигурност. Между създаването на нов вирус или нова подобрена версия на вече известен вируси и обновяването на антивирусната програма със съответния ъпдейт минава известно време. Понякога това време е дори няколко седмици, в които вирусите могат да свършат работата, за която са създадени. 

Мит 3: Не използвам интернет на моя компютър, така че няма шанс за заразяване с вирус. 

Интернет не е единственото място, от където вашият компютър може да се зарази с вирус. USB памет, CD, DVD и други популярни преносими устройства също разпространяват вируси. Те могат да присъстват също в някои приложения, игри или файловете, които използвате, дори ако те са взети от надеждни източници. 

Мит 4: Антивирусната ми програма откри вирус. 

Трябва да го изтрия. Не всички файлове, определени от вашата антивирусна програма като "заразени", са непременно такива. Понякога се получават фалшиво-положителни резултати за определени файлове и не можете да бъдете сигурни дали "заразеният" файл е такъв наистина. Вижте още: Нова технология ни спасява от вируси, хакери и човешки грешки 

Мит 5: Моят компютър е в безопасност, ако не тегля нищо от интернет. 

Разбира се, свалянето на файлове от ненадеждни източници увеличава риска за заразяване с вируси, но това изобщо не е единственото нещо, което го поставя в риск. Има много други начини, чрез които вашият компютър може да се зарази с вирус, дори и при наличието на добро антивирусно приложение. Като спама в пощата ви или порно и хазартни сайтове, при които един погрешен клик може да причини сериозни щети.

Виж още тук!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!