Английският агент, който прекара 6 седмици в Източен Берлин

Господин Дъглас Бойд става известен със своята изключително специфична професия през Студената война. Неговото работно място се намирало в Източен Берлин и доста дълго време било необезпокоявано от руските власти. Късметът му свършва през 1959-а година, когато е заловен и изпратен в затвор за разпит. За кратко време осъзнал, че наистина има какво да го тревожи, след като повечето гости на затвора се "самоубивали" или умирали от дезинтерия. Мечтата на офицерите на КГБ била да заведе своя нов гост директно в Гулаг-а, но за щастие това не се случило. Днес Бойд разказва своята история в книга и особено подробно описва как са протичали разпитите от другата страна на завесата.

Самият шпионин подслушвал радио разговорите между пилотите и кулата на летището в югозападен Берлин през 1958-а година. Въпреки изключително мимолетната работа, Дъглас решил да закупува камери, които да продава в западен Берлин за 4 пъти по-висока цена. Аферата приключила на първи април, следващата година, когато във влака бил задържан с няколко камери за продан. За 6 седмици мъчения, Дъглас разказва как потта му била запазена в буркан и след това надписана, за да бъде използвана като следа за кучетата. 

Въпреки всички уговорки да бъде върнат обратно в Западен Берлин, шпионинът знаел, че щом се качи на кола, той ще получи билет директно за руските затвори и по тази причина многократно преговаря с властите да се прибере сам, вместо да го карат. На финала дори решава да се сбие с пазачите, за да може да привлече вниманието на главнокомандващите. Неговата сага приключва, когато Западна Германия плаща за освобождаването му. Максималната заплатена сума за повече от 33 755 затворника и още около 250 000 роднини е 3.5 милиарда марки. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!