Армиите, които изпратиха деца на фронта

Ако може да се определи най-ужасяващото престъпление, което може да се случи по време на война, то е експлоатирането на деца като войници. Изпращането на деца на фронта, противно на волята им, се определя като форма на робство. В следващите редове ще ви представим 10 примера, в които деца войници са били изпратени на фронта. 


10. Момчило Гаврич Сръбската армия, Първа световна война 

Познат като "Сръбският рицар", Гаврич е причислен към сръбската армия на 8-годишна възраст, след като австро-унгарските сили убиват цялото му семейство. Гаврич оцелял поради възможността да отиде на гости на свой братовчед. Като единствен оцелял член от семейството си, той решава да се присъедини към армията и да се бие срещу силите, които са изтребили любимите му хора. Той изоставя дома си, който изгаря до основи, и става част от Шеста артилерийска девиция в сръбската армия, след като споделя историята си и желанието си да отмъсти за семейството си. Гаврич е в редицитe на сръбската армия до края на Първата световна война. Бие се в битката в Колубара и оцелява след албанската голгота, за да стане малко по-късно най-младият ефрейтор в света.  

9. Еврейските кантонисти, Русия 

Еврейските кантонисти влизали в армията, след като навършели 12-годишна възраст, но за да отговорят на квотите, по време на Кримската война те на практика били под тази възраст. През този период най-младите попълнения били изпращани във военна обучителна академия и служели на армията в продължение на 25 години, започвайки отброяването след навършване на 18-годишна възраст. Една от основните причини да бъдат зачислени толкова малки деца е свързана с убежденито на цар Николай, че еврейските деца трябва да бъдат включени в армията, докато са все още достатъчно млади, за да бъдат повлияни от външно влияние. На такава крехка възраст те основно се борели със суровите условия на живот в армията, отколкото да са били на фронта.  Под конвой от млади момчета войници, един автор пише: "Те довеждаха децата и им даваха рангове: това бе една от най-ужасните гледки, които съм виждал - тези бедни, бедни деца! Момчетата на 12 и 13 години имаха шанс да оцелеят, но тези на по 8-10 - не. Нито една четка с черна боя не може да обрисува ужаса върху платно...... Тези болни деца, които нямаха досег до грижа и нежност, бяха изложени на вледеняващия вятър, който духаше от арктическия океан, и вървяха към гробовете си". 


8. Момчета за доставки на барут Кралската флота на Наполеон 

Powder monkeys, както ги наричали едно време, изиграват изключително важна роля на военните кораби, използвани от кралската флота на Наполеон - тяхната задача била да осигурят постоянната доставка на барут. Това била изключително рискова работа и често била възлагана на деца, независимо от високия риск от увреждания или смърт.

Вижте останалите тук!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!