Австралийските учени не откриват никакъв ефект от канабиса като болкоуспокояващо

Ново проучване на австралийските учени от университета в Нов Южен Уейлс показва, че канабиса определено не върши особена работа като обезболяващо вещество. Австралийските учени са се постарали да открият доказателство за тази изява. Тяхното откритие е публикувано в списание The Lancet и очевидно ще вдигне много вежди. Един от пет жителя на острова, страда от хронични болки и от 2017 година, благодарение на различни усложнения, той и всички като него, костват на страната около 34 милиарда долара годишно (подозираме, че може да става въпрос и за австралийски долари). Канабисът е бил легализиран за медицински цели, но все още не е пуснат свободно за употреба от властите. Процесът за получаване става доста по-сложен, за сметка на останалите лекарства. Лекарите трябва да бъдат оторизирани да предписват подобни медикаменти на своите пациенти, както и да разполагат със сертификат от Терапефтичната администрация. Според професор Ян МакГрегър, повече от 100 000 австралийци използват канабис, за да лекуват хронични болки и други медицински проблеми. Някои американски учени отдавна са разкрили, че THC/CBD елементът може да облекчи неврологичните болки, които най-често се случват след нарушаване на нервната система, но нямат доказателства, че канабисът ще се справи с други заболявания, които не са толкова тежки като рака, например. Употребата на канабис може да облекчи болката с до 30%, поне според американците.

Лекари като д-р Малкълм Хог споделят, че канабисът не дава толкова обещаващи резултати, за да може да се смята като перфектен заместител на други лекарства. И въпреки тези твърдения, същият университет наблюдава как 1500 души намаляват дозата си обезболяващи, когато комбинират рецептата си с канабис. Друг е въпросът, че често след минаването на ефекта, болката се ускорява и след това се развива тревожност в пациентите. Това, което австралийците се опитват да споделят е, че употребата на канабис, особено при наличието на някаква форма на депресия, изобщо не се препоръчва. Все пак, американците забелязват, че е доста по-добре, когато използват канабис с други обезболяващи. Той намалява нуждата от химикалите, които имат същия ефект. Клинично изследване от Израел може да покаже същите резултати. И точно тук идва големият въпрос? Затова ли е нелегален канабиса в Австралия и скоро ще стане забранен за предписване? Очевидно нуждата от химикали под формата на обезболяващи, водещи често и до пристрастяване, могат да бъдат драстично намалени? 34 милиарда долара, били те и австралийски, изобщо не могат да се смятат за малка сума, но винаги може повече, нали? Кой е крив и кой е прав? 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!