Аз съм българин и не мога да бъда спокоен

Днес е 3-ти март и сме сигурни, че всички започваме да се чувстваме малко по-патриотично, както и с  висок родолюбски морал. Да бъдете патриоти в днешно време е нещо средно между изгубена и потънала кауза и екзотично хоби, с което бихте могли да откриете още шепа поддръжници. Разгледан през всички призми, патриотизмът може дори да бъде разчетен така, както дяволът би чел Евангелието. 

В облеклото на патриотизма се обличат вандали, биячи, футболни фенове и агитки, чиято единствена и съкровена цел би могла да се изрази само и единствено в селското забавление с 3 бувки - познаваш го. Благодарение на масовите комуникации, благодарение на всеки нов учебник по история, както и на всекидневните абсурди, патриотът вече има нов облик. Няма да изпадаме в негативния образ на тези хора, защото днес е празник и по някакъв начин трябва да покажем, че онез 5 века, както и онези грешни люде, чийто вярвания са фокусирани единствено в една чиста и свята идея за свобода, която днес ни позволява да пишем на този и никой друг език, не са били напразно. Ето някои положителни качества на добрия герой-патриот. 

1. Своята история

Сигурно е трудно да проследите цялата човешка история, която започва от 681-ва година и завършва някъде в интернет, където малките деца дрънкат глупости и вярват, че това е модерно. За разлика от много други страни по земното кълбо, нашият малък и скромен народ е бил велика сила, пред която са се прекланяли много армии, а някои по-смели хора дори са предлагали черепите си за по-специален винен сервиз. И няма да преподаваме урок по история - изкуственото надъхване никога не може да спаси едно обречено самосъзнание. Никога не забравяйте какви сте и на какво сте способни, защото след милион подигравки, вие носите силата на онези българи, заради които са сваляли държавни флагове (гугъл е ваш приятел в този случай). 

2. Помощ

Едно от най-големите качества на хората с тази титла е жертвоготовността. Да помогнете на непознат или просто да покажете, че не сте част от онова изгубено стадо, което забива поглед в телефона всяка сутрин и вечер, сякаш не бихме могли да живеем, ако в очите ни не свети поне един дисплей. Научете се да помагате, подавайте ръка на онзи, който има нужда от нея (има достатъчно баби, които чакат първа пролет, за да продават цветята от двора си). Едва ли някой очаква да бъдете г-н Тръмп, но имате достатъчно възможности да се разделите с жълтите стотинки за нещо по-ценно от билетчета, скреч карти и всякакви други фалшиви надежди. Да изсипете джоба със стотинки в ръката на поредната старица, която седи и продава гевреци, цветя, терлици и всичко, върху което може един старец да произведе, е една голяма морална победа за всички. Ако си спомняте в една много важна книга е написано "Последните ще станат първи." и "Никога не побеждавайте злото със зло, а винаги злото с добро.". 

3. Спазвай традициите, но не се вманиачавай в тях

Манията е това, което превръща добрия човек в полезен инструмент за манипулация. В модерният и бързо развиващ се свят, вие трябва да сте най-бързо възприемащите и адаптиращи хора. Няма смисъл да се чудиш кога американците ще си сложат мартеница или ще заколят прасе в задния си двор, както се случва по време на българската коледа. Не очакваме от никого да се маскира, няма смисъл и от евентуалните "заплахи" с навлизането на други празници. Нима има нещо толкова порочно, че децата във всеки блок ще се маскират за собствено удоволствие и ще имат правото да искат бонбони? Какви национални предатели, нали? Родителската отговорност е ваша, за да отидете до Перник и да гледате кукерите. 


4. Оцелявай

Балканският синдром е една неизличима диагноза, за която никога няма да откриете лечение. Българската лична карта е сертификат за редица качества, включително и оцеляването напук на всичко. Оцеляваме с абсурдните сметки, ниските заплати, къртовския труд и милионите тарикати, чиято свещена мисия е да бъдат по и никога капо. Факт е, че все по-често можем да открием млади хора, които поддържат едно и също мнение "Ако ние не си го оправим, кой ще ни го оправи?". Фактът, че терминал 1 и 2 вече не са толкова пикантни е достатъчно добра новина, защото българинът може да търпи всичко, но в един момент ще видите, че балонът може да се спука и тогава нямаме такава сериозна фантазия. 

5. Кратки инструкции за този ден

Пропусни турските сериали - обидно е да гледаш това на национален празник! Прекарай почивните дни с фамилията, посети музея, направи си кратка екскурзия до нашите родни забележителности, защото имаме какво да видим и припомняме всеки път. Имаш няколко дни, за да си припомниш защо казват, че България се намира в рая на географията. И като добавим малките хижи и хората с огромни отворени сърца, препоръчваме да стягаш куфара за няколко дни и да се изгубиш - позволи на гърците да си протестират колкото искат! Поне до понеделник, когато отново ще трябва да си кацнал на работното място! 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
p e c h e l i o n l i n e
04 март 2016 | 17:13

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ТОП 50 ОТ 75$ ДО.....$ МЕСЕЧНО САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ(НАД 44 000 ПОСЕЩЕНИЯ) ЧРЕЗ ГУГЪЛ------->p e c h e l i o n l i n e. o v o .b g --------->ФЕЙСБУК СТРАНИЦА-PECHELI OT SAITOVE

Илко
03 март 2016 | 11:11

В сайта ви, най-често се срещат глупави или копирани статии, изтискани между пръстите. Трудно ми е, но за тази статия мога само да ви похваля - браво. Дали съм съгласен или не няма значение.Постарали сте се , били сте искрени.

Илко
03 март 2016 | 11:06