Черно море, много е добре!

Да, бе, знаем - мечтаеш си да си разположиш телесата по някой от онези плажове със съвършено златист пясък. Нещата обаче стоят по друг начин - ако имаш късмет и време, успяваш да се занесеш за някоя и друга седмица до родното черноморие. И трябва да си го обичаш! Казвали сме неведнъж, че е крайно време да оцениш, че си имаш моренце на няколко часа път, а там рускините и полякините те чакат! Какво друго трябва да знаеш за Черно море. Продължи да четеш тоя абсурдно за нас образователен текст и ще разбереш!

Най-голямата му дълбочина е 2245 м, а средната – 1271 метра. Водосборният басейн на Черно море обхваща площ около 2 500 000 кв. км с реки от два континента – Европа и Азия.

Черно море е типично вътрешно море. На запад бреговете му  достигат Балканския полуостров, на север е ограничено от Руската равнина, на изток – от Кавказкото крайбрежие и Колхидската низина, а на юг – от Малоазиатския полуостров.Бреговата линия на Черно море е общо 4090 км. Черно море е част от голямото междуконтинентално Средиземно море. Дълбокият до 50 м Босфорски проток го свързва с Мраморно море, а чрез Дарданелите има връзка със Средиземно море. На север Керченският проток го съединява с Азовско море, което може да се приеме като плитък и голям залив на Черно море.

Черноморският басейн е претърпял множество промени. Климатът на черноморското крайбрежие се характеризира с не много студена зима и сравнително горещо лято с много слънчеви дни. За формиране на климатът над самото море важно влияние има атмосферният пренос. Докато всички океани и повечето морета имат почти еднаква и твърде висока соленост (35‰), тази на Черно море е два пъти по-ниска (18‰). Това е свързано с хидрологичните особености на Черно море и най-вече с формирането на водната му маса, нейната структура и динамика.Приливите и отливите в Черно море са незначителни и се регистрират с инструментални наблюдения. В резултат на своеобразното вертикално разпределение на солеността и температура, водната маса на Черно море има особена структура, изразена в разслояването й на два пласта: горен, съдържащ кислород, от повърхността до 200 метра, и долен, под 200 метра, в който кислородът е изчерпан и заменен със сероводород. Това разслояване на водната маса дава рязко отражение върху всички останали хидрологични показатели на вертикалното разпределение на планктона и бентоса. На земята няма друго море с подобно разслояване на водната маса.

Изчислено е, че 70% от общото количество отпадъци, вливащи се в Черно море, идват от шестте черноморски държави /България, Грузия, Русия, Румъния Турция и Украйна/. Част от тези отпадъци и останалите 30% (от другите 11 страни, които нямат излаз на Черно море) се вливат в Черно море чрез Дунав. Като се прибави липсата на големи течения, недостатъчната циркулация на водата и големите количества вливащи се хранителни вещества, екологичното състояние на Черно море все повече се влошава.Отчитайки сериозното влошаване на екологичното здраве на Черно море, шестте черноморски държави — България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна — подписват през април 1992 г. в Букурещ Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване (Букурещката конвенция), която представлява правна и дипломатическа платформа за съвместни действия.

Черно море е най-изолираното от Световния океан море - свързано е с океаните посредством Средиземно море през протоците Босфор, Дарданели и Гибралтар.

 

Източник: МОСВ

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
AA
16 юли 2012 | 16:34

Добра статия, благодаря :)