Децата войници на третия свят

Ислямска държава започна да се появява все по-често в новините, показвайки ясно, че не желае да бъде част от нито една западна система на управление. Заклеймявани за терористи, престъпници срещу човечеството и убийци, хората от ISIS продължават да демонстрират своите дивашки и работещи методи за демонстрация на сила и печелене на вечерното време от новините. Поне веднъж сте попадали на екзекуцията на неверник, както и на "културните" проявления на организацията, която разрушава музеи и след това продава повечето експонати в интернет, за да може колекционерите да наддават. Подобна организация не може да бъде локализирана лесно, след като ислямистите отказват да играят по правилата на модерното военно дело, защото много често дори не го познават. Въпреки желанието за възмездие, американските дрони все още не могат да направят нищо по въпроса. Последното разкритие на организацията показва и точно това, което би допринесло за преливането на всякакви граници на търпимост - терористите започват да обучават деца. В кратко видео, ISIS показват как протича тренировката на младите войници, които един ден ще имат възможност да се изправят срещу тиранина. Детството приключва с връчването на автоматичен пистолет, експлозиви и AK47. Някои деца получават правото да се сражават на фронта, а други просто се подготвят за камикадзета. Мрачната статистика показва, че има светът изобщо не се променя, след като все повече страни от третия свят прибягват до събирането на младата армия. Ето някои факти за кръвожадните мерки и абсурдни каузи, които поставят началото на края във всяко отношение.

Според изследвания и данни на Uniceff, по света има около 300 000 деца, които са участвали в битка и са отнемали човешки живот. Около половин милион деца служат в армии, които в момента не са във война, а около 40% от военните организации имат деца или са способни да рекрутират деца за военни действия. 

Предпочитани са за попълване на редиците, защото са ефективни, уязвими и лесни за манипулация, твърдят експертите. В повечето случаи се използват и наркотици, които да подчинят младежите и ги превръщат в изцяло покорни на каузата. Те са способни да объркват врага, да печелят лесно доверието, да саботират, разузнават, разчистват мини (просто се пускат през полето, докато не е годно за преминаване на техниката) и дори влизат в ролята на камикадзета. Според експерти, децата са изключително ефективни в създаването на засади. 

Момичетата също присъстват сред армиите и са около 30% от наброяващите армии. Освен горепосочените задължения, те често стават и жертви на сексуален тормоз или се превръщат в компаньонки на армейските лидери. Организацията за защита на човешките права споделя, че съдбата на момичета никога не е лека, защото са имали случаи, в които откриват млади момичета, които се изпращат на фронта със завързани бебета на гърба си. 

Рекрутирането на детската армия датира от последните дни на Втората Световна война, когато Хитлер призовава своята младеж да посрещне руските танкове, които смело навлизат в Берлин. Достатъчен е само един фанатик, за да видим най-дълбоките и мрачни места на ада. В днешно време се смята, че рекрутирането на малолетна армия е още по-лесно, след като има достатъчно конфликти в Африка. Децата понякога са отвличани от села, а друг път идват като доброволци, осъзнавайки горчивата истина - това е единственият им начин да оцеляват. Има и случаи на лична причина като отмъщение. Благодарение на модерната технология, оръжията стават все по-леки и урокът по стрелба отнема не повече от половин час. Терористи и лидери на такива групи са осъзнали и още една истина - децата са евтини, ефективни и заменими. 

Шансовете за потенциален сблъсък с малолетни войници е висок в страни като Либия, Нигерия, Южен Судан, Йемен, Конго, Ирак и Сирия, Афганистан, Пакистан, Тайланд и Филипините, както и Колумбия. Обучението е сурово и малцина успяват да избягат. Преди година се появяват интервюта на две момчета в CNN, които споделят, че ISIS тренира усилено деца, които да използва за военни цели. Тренировъчният режим винаги е еднакъв - събуждане, тичане, закуска и сериозно изучаване на Корана, а след това и тренировка с леки автоматични оръжия. 

Малцина имат шанса да оцелеят сраженията, а тези, които имат късмет, най-често страдат от различни психични заболявания и не могат да се справят с ежедневието си. Някои деца се озовават в Гуантанамо, където преминават терапия и се подготвят за своя нов живот, доколкото може да бъде възможен. Ишмаил Беа описва своя живот като дете-войник с доста подробности и разказва, че е бил повишен до младши лейтенант, ползвайки собствена палатка. До повишението се стигнало, след като участвал в състезание по убиване, което успял да спечели. Съдбата на Ишмаил го изпраща в болница, където трябва да се лекува заедно с други млади бойци, но малцина в Сиера Леоне имат същия шанс. Той разказва как често започвал да се бие с другите свои приятели без никаква причина. Когато им ставало скучно, те започвали да бият медицинския персонал, който обаче винаги се връщал с усмивка, а именно това ги дразнело още повече. Шансовете за завръщане у дома също са минимални, защото той често е унищожен или вече няма роднини, които да се грижат за войника. Други отказват да продължат образованието си, защото не могат да се справят с материала и вече са на определена възраст. Войната успява да ги осакати така, че да нямат никакъв друг изход. Въпреки всички подписани конвенции и мирни опити за предотвратяване на употребата на детска сила, страните от третия свят продължават активно да събират всички, които могат да използват автомат. За хора като Джоузеф Конти и последователите на ISIS, такива ограничения никога не са съществували.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Az
17 юни 2015 | 07:39

Да вземете да пишете на български! Какво е това "рекрутиране", "буустване" и тн. Имаме достатъчно думи като наемане, повдигане ...