Факти за уискито

Преди пак да си почнал да ни разпитваш коя ни е любимата марка, запознай се с някои базови термини и факти относно уискито като цяло. Така после ще ти се услади дори повече, обещаваме!

Whisky“ е английско изопачаване на древното наименование на тази спиртна напитка, която на келтски език (използван в Шотландия и Ирландия) се наричала „uisge beatha“ или „usquebaugh“ - означава „вода на живота“. На англичаните това звучало като „uishgi“, докато накрая думата станала „whisky“.

„Scotch“ означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Шотландия (Scotland) и е запазена марка в целият свят. Само шотландското уиски може да има на етикета си думата „scotch“.

Irish“ етикетът означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Ирландия (Ireland).

Думите „Malt Whisky“ показват, че материалът за производството е само ечемичен малц. Така се произвежда превъзходно уиски, смятано от специалистите за по-добро от обикновеното зърнено уиски, което е съставна част от „Blend Whisky“. Въпреки това има някои много качествени видове зърнено уиски.

Американското чисто уиски тип "Straight Bourbon" се произвежда от малцова каша с поне 51% съдържание на царевица (обикновено около 70%), както е според американското законодателство. Останалите количества в производствената каша се допълват от пшеница и/или ръж и ечемичена смес.

Бърбънът“ се произвежда от 51% царевична каша, чистото ръжено уиски се произвежда от 51% ръжена каша. Наименованието Bourbon произлиза от името на областта Бърбън Каунти, щата Кентъки. Американските уискита отлежават в нови бъчви от бял американски дъб, които се опушват преди употреба. Отлежаването обикновено трае 2 години, което не е законовото изискване за отлежаване на обикновения бърбън, но е минимален срок на отлежаване на стрейт-бърбъна според американските закони. На практика обаче бърбънът отлежава не по-малко от 4 години. Познато е и наименованието "Sour Mash", с което се обозначава американското уиски със солен или леко кисел привкус (в превод "Солена малцова каша"). В същност това идва от използването на киселина в контролирането на процеса на създаване на уиски. Тя контролира развитието на бактерии, които могат да увредят питието. Освен това се постига подобряване на консистенцията и качеството на напитката.

Mash“ е кашата от гореща вода и зърно - изходна суровина за уискито. Същността на процеса Sour Mash е добавянето към новодобитата зърнена каша, която веднъж вече е влизала в производство на уиски, отделена от напитката след нейното ферментиране. От тази каша произлиза и киселината.

Malt“ всъщност е покълнал във вода ечемик, който след това се изсушава на пещ. Малцовият процес превръща скорбялата в зърната в разтвор, съдържащ захарна малтоза, и така прави ферментирането възможно. Изсушаването на малца в пеща спира растежа на ечемичените кълнове, а торфът, използван за гориво на пещта, придава аромат на опушено на малца.

Grain Whisky“ за разлика от малцовото уиски е проезведено от ечемичени, житни или царевични непокълнали зърна. В Шотландия има само 8 производителя на зърнено уиски.

Надписът „Single Malt“ показва, че уискито е направено само от една спиртна фабрика и по никакъв начин не е смесвано с други продукти. Все пак трябва да се отбележи, че по всяка вероятност това уиски съдържа няколко партиди в период 2-3 години (има и изключения). В Шотландия има малко под 100 фабрики за малцово уиски, повечето от които са съсредоточени в долината Spey в Североизточна Шотландия. Друга част от тях са на северния остров Islay, а трета е групирана около Campbeltown.

Vatted Malt“ е смес от „single malts“. Така се произвежда продукт, по-плътна смес, и може да се „настрои“ по начин, подчертаващ определен вкус. Такова уиски може да бъде по-малко търсено и да формира удобно представяне на богатия и различен свят на истинското single malts. Почитателите на малцовото уиски обаче ще спорят, че точно това смесване придава на малца неговото обаяние.

Blended Scotch“ е уискито с този етикет съдържа смесено в различни пропорции малцово и зърнено уиски, обикновено в съотношение 40:60. Добре смесеното уиски съдържа и над 40% малц, докато по-евтините марки се задоволяват с около 30%.

„Възрастта“ на уискито се дава въз основа на най-младия компонент. Отлежаването на уискито спира при неговото бутилиране. 12-годишно уиски, бутилирано преди 10 години си остава 12-годишно, а не става 22-годишно. На етикета или бутилката трябва да пише както колко годишно е уискито, така и през коя година е бутилирано.

Proof“ или „проба“ в миналото е означавало „добре изпитана рецепта за качество или сила“. В миналото английският флот запасявал корабите с големи количества ром, предназначен за моряците. Пробата дали ромът ставал за пиене била следната: черен барут се заливал с ром и ако ромът е качествен, барутът трябвало да може да се запали, докато е мокър. В Англия 100 „proof“ означава около 57% алкохолно съдържание на обема или около 50% алкохол на тегло при 10 градуса Целзий. Следва изобретяването на спиртомера - плаващ инструмент, използван за измерване плътността на течности - в случая в спиртните напитки се измерва съотношението алкохол/вода. Разграфяфането обаче е различно - 100 „proof“ в Англия съответства на около 114 в САЩ, а 100 „proof“ в САЩ е еквивалентно на около 88 „proof“ в Англия. Ако се измерва по тази скала, алкохолът в уискито в Англия може да достигне 175 „proof“.

Cask Strength“ е прясно дестилирано малцово уиски, обикновено със съдържание на алкохол над 65 градуса и отлежаващо в бурета. След отлежаване се смесва с вода и процентното съдържание намалява до около 40 градуса. Отдавна съществува мнението, че вкусът на уискито е по-добър, ако бъде бутилирано чисто и при употребата му потребителят сам го смеси с необходимото количество вода. Макар че това твърдение никога не е доказано логически, нито е научно обяснено, в днешно време е довело до появата на "Cask Strength" малцово уиски, т.е. някои компании бутилират уискито при 57-63% (100-110 „proof“) алкохолно съдържание. Толкова силно чисто уиски може да се консумира много внимателно, макар че повечето потребители все пак го разреждат с няколко капки вода.


 

Най-лесният начин да спечелиш бутилка хубаво уиски? ЦЪЪЪК!

 

Алкохолният ни фейсбук

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
pron best
08 ноември 2017 | 19:07

rgCSrv Really enjoyed this post, is there any way I can get an alert email when you make a new post?

tits tits tits
20 септември 2017 | 10:58

ThRXIk Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also a specialist in this topic so I can understand your effort.

lovely shez
04 март 2017 | 15:44

J7tzGP Im obliged for the blog post.Really looking forward to read more. Really Great.

come here
04 март 2017 | 14:53

tWhUFJ Major thanks for the blog post.Much thanks again. Fantastic.

Check This Out
01 февруари 2017 | 17:43

oWvYTr You ave made some really good points there. I checked on the net for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

suba hentai
27 ноември 2016 | 00:03

uZNBcR Search engine optimization, link management services is one of the

free pron online
11 октомври 2016 | 02:59

dYX1Zl It as actually a wonderful and handy section of data. Now i am satisfied that you choose to discussed this useful details about. Remember to stop us educated like this. Many thanks for revealing.

pron best
04 август 2016 | 10:14

ValdpO Informative article, totally what I needed.

pork movies
06 юли 2016 | 10:04

Jqd1kN Say, you got a nice article.Really thank you! Want more.

photoeditor
06 април 2016 | 21:07

SihdbW wow, awesome blog post.Thanks Again. Great.

coco service fiverr
31 март 2016 | 19:09

FpLJUa Wow, great article.Really looking forward to read more. Really Cool.

cocoservice
01 март 2016 | 04:59

1gLqpE Well written articles like yours renews my faith in today as writers. You ave written information I can finally agree on and use. Thank you for sharing.

jiTQHPnSVU
31 декември 2015 | 19:45

AIsvMu

crorkservice fiverr
28 ноември 2015 | 21:10

WFzIJd Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this post plus the rest of the site is extremely good.

crork backlinks
03 септември 2015 | 00:46

zdf0Q5 modified by way of flipping armrests. With these ensembles, you could transform a few