Финландия промени изкуството на войната
Ако Русия носи Втората Световна война на плещите си и до днес се смята, че Хитлер губи войната от руската зима, то нека направим един скромен поглед към финландската. Финландците спокойно могат да носят титлата "бели бродници", след като съвсем спокойно се изправят срещу могъщата военна машина на руснаците. Хората са толкова сурови в битката си, че за съвсем кратко време успяват да се изправят с нищо повече от амбиция и воля за победа! Дали това е стигало за инвазия от 1 милион души и непрестанно обстрелване със снаряди? Русия толкова много настоявала да разшири земите си, че влиза с достатъчно муниции, за да унищожи цялата страна. Ето какво са направили финландците:
 
 
Във всяка война има джентълменско споразумение, което предлага двете страни да прибират своите убити и да ги погребват. Финландците знаели, че тук няма място за джентълмество и вместо това използвали труповете като заплаха за руснаците. Често ги изправяли и оставяли да замръзнат така, че просто да съсипят психиката на всеки, който трябва да ги прибере. Посланието определено проработило, след като мнозина осъзнали, че в този леден ад ще се изправят срещу хора, които не искат да губят и няма какво да губят. 
 
 
Финландците нямат нищо против да се възползват от молотов коктейлите. В началото на войната станало ясно, че вместо бомби, руските самолети хвърляли провизии, които често попадали при врага. За благодарност, хората решили да посрещнат руските танкови дивизии с Молотов. И докато мнозина знаят, че малко бензин няма да се отрази на един танк, финландците използвали гориво, което пуши достатъчно, че да задуши екипа в бронираната машина. 
 
 
Поради многочислеността на руската армия и бавното придвижване, опонентите им започват често да използват "Удряй и бягай" тактиката. Тактиката била изключително работеща и след всяка малка атака, врага влизал в много добре оформена засада и далекобойни изстрели, които просто да унищожат дивизията. 
 
 
И ако руснаците се гордеят със своите снайпери, нека не забравяме на какво е бил способен Симо Хайха. Човекът е бил фермер и ловджия, който става известен в своя регион със спортните си подвизи. Ловджията получил своята SAKO M/28-30 и започвал да чака с дни плячката си. Обикновено дебнел по главните пътища, защото през зимата било абсолютно невъзможно да се използват други. Благодарение на него е успявал да оцелее няколко пъти, включително и в битки с други снайперисти. Има и още една подробност, Симо не искал да използва оптика, защото се притеснявал, че някой ще види отблясъка и ще го открие много бързо. До края на войната е успял да се разпише с повече от 500 потвърдени изстрела. Романтичният прякор "Бялата смърт" е напълно заслужен. 
 
 
При битката около река Тайпале, руските сили са готови на всичко, за да пречупят врага. Ски отрядите на финландците пък нямали нищо против сериозното предизвикателство и накрая разположили своите картечни гнезда в ключови точки, гарантирайки пълната победа. Всяка атака била отблъсквана и накрая се обърнала в атака, която пък накарала губещите сили да използват замръзналите тела на своите приятели за изграждането на окопи. Последната атака на финландците буквално сломила окупаторите.
 
 
Употребата на танкове може да е основополагаща във всяко военно действие, но липсата на опитни екипажи, както и на комуникация е принудила Финландия да преосмисли своите действия. По време на войната са използвали танкове в много ранните утрини, но осъзнали, че машините им са морално остарели, както и много не информирани за битката. Оказало се, че със ски и пушки са били много по-добри. 
 
 
Русия практически прави същата тактическа грешка, която са направили и германците - нападат през зимата. Температурите в северната ледена пустош падат до -45 градуса по Целзий. Точно в тези температури замръзва маслото на всички машини, а батареите на руснаците станали почти невъзможни за опериране. 
 
 
За всеки убит финландец, руснаците давали по 5 свои войника. След като станало ясно, че правилата на войната не важат. Броят на руските войници вече не бил от особено значение. В края на конфликта Русия дава около 400 000 жертви, а Финландия едва 26 000. Много неприятна новина, имайки предвид лошото въоръжение на противника. 
 
И до днес се смята, че подвигът на тази страна е променил военното изкуство. Русия никога не е знаела, че се изправя срещу хора без военен опит, абсолютно не информирани и неподготвени за всякакви битки. Повечето дори използвали своите зелени камуфлажни униформи през зимата. Някои имали само ловните си пушки за оръжие, но очевидно е било достатъчно. 
 
 
И докато победителите никога не са били съдени, Финландия признава, че победата се е криела в инфраструктурата на страната. Русия използва тежка техника, която имала нужда от пътища, ските на финландците имали нужда само от сняг. Следователно няколко взривена моста могат бързо да отклонят руската военна машина към засадата. Освен пътища, финландците унищожавали и всяка къща, която може да приюти врага. На финала всички били изправени в един абсолютен зверски леден ад. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Marin
01 март 2017 | 07:32

Тази война е аналогична на първата англо-бурска война. И там са фермери и ловджии срещу професионални войници. Там обаче англичаните губят.

ааа
28 февруари 2017 | 13:35

Историята с името на Коктейл Молотов е съвсем различна. Комунистите бомбардирали финландските градове, а външният министър на СССР Молотов лъжел, че не хвърляли бомби, а хранителни продукти и помощи за гладуващото мирно население. Иронично и "за благодарност" финландските войници започнали да "черпят" нахлуващите руснаци с Коктейл Молотов.

sas
28 февруари 2017 | 11:55

Не, че нещо ама Финландия губи войната. Трудно е да говорим за победа, когато ти отнемат територия :)