Хората, които промениха света

Мечтата на всеки учен е да получи само едно признание. Това не е от азиатския татко, който постоянно иска много от своето дете, това е Нобел. Нобеловите награди са част от преследването през всички мистерии на вселената. Това не е награда, която ще получиш и ще хвърлиш на секцията в хола. Това ще е доказателството, което ще покаже на света, че си направил нещо за него. За жалост много хора не знаеха какво е точно това събитие, преди да видят Бойко да спи на предния ред. Похвално за него и тъжно за нас, които получихме една от най-престижните награди в света - Нобеловата награда за мир. Виж част от хората, които оценяват стореното и не спят. 

Аунг Сан Суу Куй

Тя получава Нобеловата награда за мир през 1991-ва година. Жената е от Бирма и не успява да вземе наградата си, защото страната не й позволява да напусне. Аунг си е родена в Бирма и през целия си живот се опитва да се бори за демокрация и човешки права. През 1990-а година печели изборите, но остава под домашен арест до 2010-а година. Тя продължава да се бори за правата на своите съграждани и до днес. Бирма я смята за символ на мира по целия свят. 

Херман Милър

Милър печели Нобеловата награда за медицина през 1946-та година. Той успява да докаже на света, че рентгеновите лъчи може да предизвикат мутации. През 20-те години на миналия век, ученият изложил мухи на рентгеново лъчение и наблюдавал мутации и рязко съкращаване на живота на насекомите. Херман се опитвал да публикува материала си, преди САЩ да хвърли бомбите си над Япония. Военните пропускат този факт и игнорират опасността от радиация. 

Крик, Уотсън и Уилкинс

Тези господа се сдобиват с Нобелова награда по медицина през 1962-ра година. Тяхната работа е свързана изцяло с Дезоксирибонуклеиновата киселина или ДНК. Тримата откриват тази интересна структура, която се оказва голям фактор в човешката природа. Те доказват, че в тази верига се пренася информация, която оформя следващото поколение. Преди тях, Розалинд Франклин успява да заснеме ДНК, а тримата приятели работят върху нейните снимки. За жалост, Франклин умира, преди да успее да докаже, че това е неин проект. Комитетът отказва да награди учен посмъртно. 

Мартин Лутър Кинг

Човекът сляпо следва съня си и се опитва да докаже, че всеки има право да бъде свободен. Неговата вяра и свобода му отнема живота, но въпреки това, Мартин вярва, че мирът е възможен без агресия. По модел на Ганди, той протестира със своите сънародници и се отказва от насилието. Това вдъхновява хора като Роза Паркс да откаже да стане от мястото си в автобуса, за да може да седне бял човек на него. Целият бойкот продължава цели 382 дни. През 1964-та година, той печели Нобеловата награда за мир, а 2 години по-късно е убит.

Иван Павлов

Печели Нобеловата награда за медицина и физиология през 1904-та година. Неговата разработка е изцяло върху храносмилателната система. Знаеш историята за кучето, което чува звънеца, преди да дойде време за обяд. След известно време, кучето започнало да слюнкоотделя само при прозвучаването на звънеца. С това доказва, че няма много разлика между нас и кучетата. Всички реагират по определен начин на различни стимули. Експериментът на Павлов дава нова светлина за изследване на поведението. Неговият труд се оценява и до днес. 

Майка Тереза

Жената, която продължава да печели популярност във фейсбук. През 50-те години на миналия век, Майка Тереза организира католическа организация, с която започва да събира дарения и да се грижи за бедни деца и сираци в Индия. Нейната организация става толкова голяма, че започва да помага на хора на хора по целия свят. Тя продължава да бъде отдадена на своята работа за цели 40 години и е помогнала на хора в повече от 130 страни. Интересното е, че почти всички искали да изпратят пари за благотворителност на нейната организация. Дори ще се наложи да изчакаш, защото хората не успяват да смогнат с осребряването на всички чекове. 

Александър Флеминг, Ърнст Борис и Хауърд Флори

Всички велики открития стават по случайност и това е историята на тримата другари, които откриват пеницилина. Всичко това е немарливостта, която владеела лабораторията. В едно пролетно разчистване станало ясно, е мухълът в една от затворените епруветки е убил стафилококови бактерии. И от там се ражда онзи антибиотик, който си мразил най-много. Тримата обещават, че ще пазят лабораторията чиста, но най-много внимание ще обърнат на Нобеловата награда по медицина и физиология, с която се сдобиват през 1945-а година.

Алберт Айнщайн

Човекът, който обръща представите на света и не успява да си намери работа като учител. Айнщайн започва работа като чиновник в патентно бюро и точно там има достатъчно свободно време, за да изследва неизвестните светове на физиката. За целия труд в бюрото е получавал годишна заплата от 3500 франка. През 1921-ва година получава Нобеловата награда за физика за откритието на фотоелектричния ефект. Благодарение на това откритие, днес се радваш на телевизията, снимките и още много други. Човекът е толкова добър, че хвърля цели дисциплини в нови размисли. Цялото му творчество не може да бъде описано с няколко реда, което означава, че ще трябва да прочетеш повече за него в някой друг материал.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Хм
24 януари 2013 | 12:26

А за чий е сложена заглавна снимка с Б.Б и С.Д. Не знам да има категория в Нобеловите награди за топ идиоти