Хранителни факти
Идва коледното угояване и тук ти предлагаме да преядеш с ненужни, но любопитни факти, свързани с храната.

 

                                                                                           

 

Най-голямото (и гадно) нещо, което можеш да си поръчаш за ядене е пълнена камила. Прави се от: 1 камила, 2 овце, 5-6 пилета, риба (по избор) и много яйца. Начин на приготвяне: камилата се пълни с овцете, които от своя страна се пълнят с пилетата, вече пълни с риба, а рибоците са натъпкани с яйца. Пече се повече от ден, като единственият ти шанс да го видиш приготвено е, ако се озовеш на голяма бедуинска сватба.

 

 

Първата супа в света (преди 6000 години) е от хипопотам. Да живее шкембето!

 

 

Сосът Уорчерстър (слага се в блъдимерито) има много гъзарско име, но всъщност се прави от разложена риба. Аншоата се накисва в оцет, докато стане на каша, която използваме като сос Уорчестър. Да ти е сладко!

 



Сладоледът на клечка е създаден от 11-годишен американски пишльо. През далечната 1905-а Франк Еперсън оставил на верандата смес от вода, сода и захар, със забита вътре клечка. Същата вечер термометрите в Сан Франциско показали рекордно ниски стойности. Когато се събудил, Франк видял вкусния резултат. Патентовал го обаче цели 18 години по-късно. Все пак 11-годишните деца не минават всеки ден през патентното ведомство.

 

 

 

Микровълновата фурна е изобретена благодарение на разтопено шоколадче. Пърси Спенсър минавал покрай магнетрон и забелязал, че шоколадът в джоба му се разтопил. След като патентовал откритието, станал милионер. Какъв е изводът? Винаги носи в джоба си шоколад.

 

 

 

Динамитът се прави с фъстъци. От фъстъченото масло се прави глицерол, който може да стане на нитроглицерин. Тоест, ако изядеш достатъчно фъстъци, можеш да експлодираш (наистина, а не само в кенефа).

 

 

 

Водата в кокоса е течна ендосперма (обвивката около семето, спри да се хилиш), която може да се използва като кръвна плазма. Тя (не става въпрос за кокосово мляко) е напълно стерилна и има перфектното ниво на pH, така че, ако го закъсаш за кръв, търси кокоси.

 

 

 

 

Най-скъпото кафе в света – Копи Лувак, се прави от барабонките на цибетка (малък бозайник, прилича на котка). Мушмороците ядат (и съответно серат) само най-качествените и перфектно узрели кафени зърна. В стомаха им зърната попиват стомашните сокове и след като бъдат изакани, имат несравнимо по-добър вкус. Цената на килограм в САЩ и Япония започва от $250 и може да достигне $1200. По-важното обаче е: Кой, по дяволите, е решил да рови в цибетските лайна и да прави кафе от така “обогатените” зърна.


Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!