Истинските

Някои филми най-често започват със заглавието "Заснет по действителен случай". Холивудската злоупотреба може да се забележи все по-често и обикновено успява да запази зрителския интерес. Преди много години, когато любовта на Брад и Анджелина не беше толкова нашумяла, Дъг Лиман заснема "Г-н и г-жа Смит". Надписът за действителен случай изобщо не се появява, но наемните убийци, в лицето на актьорите, са вдъхновени от истинска двойка на ЦРУ, която след много години споделя своята история или поне част от нея, защото агенцията продължава да запазва тяхната тайна и да избягва бъдещи конфликти. Двойката признава, че е действала активно в източния блок и дори е имала отношения с някои от най-хладнокръвните убийци на КГБ. Полето на действие е било в Източна Германия, както и България. Джейсън и Сюзън признават, че са живели доста дълго време под прикритие и били особено щастливи, когато открили черен бездомен лабрадор, който да бъде тяхната единствена компания, преди да дойдат децата. Работата и на двамата агенти е била да пазят своето прикритие на дипломати, а през нощта са се опитвали да изнесат максималното количество информация отвъд граница. 

Около 33 години, двойката е работела с ЦРУ и подавала информация за агенти на КГБ, както и за някои предимства на източния блок. И до днес се смята, че именно тяхната работа е дала сериозно предимство на запад. Съвместната им работа се преразказва в шпионски романи, които днес се продават доста добре. В последният такъв "Дворецът на измяната", руският двоен агент Доминика Егорова се опитва да заблуди Владимир Путин. Относно своята шпионска професия, Джейсън разказва за всички малки игрички, които противникът изигравал с него. Една сутрин се събудил в чуждестранен хотел, за да открие пепелник пълен с фасове до леглото си. Агентите искали да се знае, че го наблюдават. Чашата преляла, когато непозната кола изблъскала Сюзън заедно с 1-годишната им дъщеря от пътя. Това накарало съпруга да слезе от колата си на следващия ден и да установи контакт със същите хора, които го чакали да напусне дома си. Освен нормалните псувни, агентът не успял да постигне нищо друго. Първата книга на Джейсън се казва "Red Sparrow" и вече е филмирана, но двойката не може да споделя много. Ясно е само, че тяхната работа е помогнала за локализирането на Осама Бин Ладен в Пакистан. 

Животът на шпионите очевидно се различават сериозно от всичко, което може да видим в кино филмите. Някои от най-опасните занимания на двойката са да пребивават в забранени зони като Москва, Пхенян, Пекин и Хавана. Най-големият риск се крие за информаторите, докато шпионите се екстрадират моментално или поне до 48 часа - информаторите са тези, които дават живота си. Вдъхновението за холивудския филм на Брад и Анджелина споделят, че двойките в агенцията не са малко, за разлика от популярното твърдение. Подготовката за заминаване във всяка следваща страна започва с интензивен езичен курс, а Джейсън, който свири на пиано, отделя специално време, за да научи химна на всяка страна. До този момент е научил 5-6 химна и редовно ги свири на гостите си, за да сваля максимално подозрението. Основното им занимание в чужда страна е винаги да работят в посолството, да подпечатват различни визи и през нощта започват да изпълняват задълженията си като агенти на ЦРУ. 

Постоянната им метафизична връзка с "колегите" позволявала да изградят по-спокойни отношения. В началото винаги се размотавали достатъчно, за да позволяват на преследвачите да тръгнат бавно и спокойно след тяхната кола, никога не бързали и не се опитвали да им избягат. Изграждайки подобни "отношения", фамилията можела да използва най-малките прозорци за действие. Сюзън често споделя, че дори и 5-секундната дупка била достатъчна, за да оставиш бележка или да изпуснеш пакет, без да бъде забелязан от някого. Личният им опит е показал, че това е по-доброто решение. Предишният партньор на Джейсън редовно се опитвал да избяга от следящите коли и това не завършило особено добре за него. Любимото возило, на което посвещавал целия уикенд, поемало най-върховното страдание - счупени прозорци, спукани гуми и т.н. Именно това накарало мъжът да потърси нова връзка и днес да има съпруга. Г-н и г-жа "Смит" признават, че ще разкриват повече информация, когато получат разрешение от ЦРУ, но до тогава само ще пишат романи, които не биха могли да засегнат и застрашат никого! 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!