Как да използваме банковите карти БЕЗОПАСНО

Всеки от нас разполага с по една или повече дебитни и/или кредитни карти. Какво обаче трябва да знаем за безопасното използване на пластиките ни? Екипът на SkimProt, изобретил първия в света защитен стикер срещу източване за банкови карти, обобщава десет неща, за които трябва да внимаваме. Вижте ги: 

1. Персоналният идентификационен номер (ПИН) е секретен код, който в банката ни връчват в запечатан плик заедно с картата. След като запомним ПИН-а, следва да унищожим плика, както и да променим кода с друг, по-лесно запомнящ се от нас самите. Това може да бъде направено на всеки банкомат. 

2. Най-често използваните ПИН кодове са 1234, 1111, 0000, 1212, дори и 6969. Ако вашият ПИН е сред посочените, съветваме ви веднага да го смените. 

3. Не отбелязвайте вашия ПИН код на листче в портмонето или върху картата. Това е невероятен шанс за крадците да ви отърват от парите ви. 

4 . Използвайте банкомати на оживени и светли места, особено при тегления през тъмната част от деня. 

5. При теглене на пари не позволявайте на никого да ви доближава на поне 1-2 метра. 

6. При въвеждане на ПИН кода е желателно да прикрием клавиатурата на банкомата с една от ръцете си. 

7. Когато ползвате банкомат вътре в банка, която изисква използването на картата за отваряне на вратата, не позволявайте на непознати да влизат с вас. 

8. Не оставяйте колата отключена или с включен двигател, когато ползвате банкомата. Това може да ви струва излишен, в контекста на статията, съвет, но пък е често срещано явление у нас, което сериозно изкушава автоджамбазите. 

9. При плащане с картата в интернет, уверете се, че страницата от която пазарувате, е сигурна. Най-лесно това може да се провери, като адресът на сайта се промени от http на https, a в долния десен ъгъл на страницата се появи „катинарче“ или „ключ“. 

10. Най-важното обаче – преди да пъхнем картата, следва да огледаме банкомата. Ако забележим нещо подозрително, като например разместена клавиатура или подозрително прикрепени части, можем да потърсим друг АТМ. Въпреки всички предпазни мерки, не е сигурно, че ще успеем да се преборим с крадците, които стават все по-изобретателни. Затова купуването на защитния стикер SkimProt, предпазващ картата ни от скиминг, може да ви се стори разумна инвестиция. SkimProt се залепва върху магнитната лента на картата и скрива информацията, записана на нея.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
30 октомври 2014 | 00:35

КОЛЕВ ПУСНА НЕТА ВЪРДЖИНИА ЛАФ Ю
29 октомври 2014 | 14:37

моя пас е 0007 шом сам ГАЗЕ ама бачкам с БЕЗКАНТАКТНА и не ма ЗАСИЧАТ кодат отвам за биричка

КОЛЕВ ПУСНА НЕТА ВЪРДЖИНИА ЛАФ Ю
29 октомври 2014 | 14:26

аз си облепих картата с лепенки на СПАНДЕРМАН БИА СА САС ЛОШИТЕ и не ми се гледа името КОЛЕФ и номера на ДСК БАНКАТА има в нета антискурлс лепенки 20 лефа ама аз сам с лепило мазнах от зранчо СПАНДЕРМАН