Как да защитим парите си

Българите притежават 7.33 млн. банкови карти и всяка една от тях може да стане жертва на скиминг, интернет измами и обикновени кражби. От SkimProt – българската компания, изобретила единствена по рода си в света защита за банкови карти, ни предлагат осем съвета, с помощта на които да защитим парите си.

Сменете пин кода на новата ви карта Когато се сдобиете с нова дебитна или кредитна карта, от банката ви предоставят и пин код за нея. 

Първото нещо, което трябва да направите, преди да използвате картата, е да смените този код с друг по ваш избор. Така ще сте сигурни, че никой друг, освен вас, не го знае. 

Пин кодът ви не трябва да съществува Освен в главата ви. Не го записвайте на листче, което да носите в портфейла си. Не го съхранявайте в телефона, на таблета или компютъра си. Всички електронни устройства са уязвими за хакери, които търсят именно подобна информация. 

Не носете банковите си карти в портфейла Основна цел на джебчийте са нашите портфейли. Затова не е разумно да ги използвате за съхранение на важни документи, като лични карти и паспорти, както и на банкови карти.

Подбирайте банкоматите, които използвате На оживени и светли места, по възможност в затворени специални помещения – добре е да избирате банкомати, при които вероятността да бъде поставено скимиращо устройство е по-малка.

Внимателно оглеждайте устройството за подозрителни части – например допълнителна клавиатура, с помощта на която крадците записват пин кода ви. Ако пазарувате през телефона си Бъдете особено внимателни, ако пазарувате онлайн през мобилните си устройва, предупреждават още от SkimProt.

Не използвайте отворени wi-fi мрежи, които ви правят уязвими на хакерски атаки. Не запаметявайте паролите на сайтовете, от които пазарувате, както и избягвайте да използвате автоматичното съхранение на данни, като например номер на кредитна или дебитна карта. Използвайте само проверени сайтове за онлайн пазаруване Ако използвате услугите на сайт за първи път, задължително проверете надеждността му. 

Направете първата си поръчка с наложен платеж, за да се уверите в надеждността на сайта. Ако не сте сигурни, че пазаруването през него е безопасно и има вероятност с данните ви да се злоупотреби, насочете се към други онлайн магазини. 

Използвайте 3D защитата на картата си Част от банките у нас въведоха услуга, наречена 3D сигурност на карта. Когато я използвате при пазаруване онлайн, освен стандартните данни, изисквани от търговците при плащания, е необходимо да въведете и собствена 3D парола.

Пазаруването на ПОС терминал също крие рискове Когато използвате картата си, за да пазарувате на ПОС терминал, не бива да забравяте, че с данните ви може да злоупотреби и служителят, който ви обслужва. Не изпускайте картата си от поглед и ако имате възможност, самите вие я поставете в ПОС терминала.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
hahaha
15 април 2015 | 18:37

Пълна измама. Не помага изобщо.