Какво нямат китайците

Китай постепенно разхлабва контрола в много сфери от живота, но Пекин все още контролира със здрава ръка технологиите и достъпа до медиите, пише CNN Mоney. Тези седем неща все още са недостъпни:  

Twitter 

Промяната е в ход в Китай. Лидерите на страната обещаха пазарите да играят решителна роля в огромната икономика и наскоро вдигнаха 14-годишната забрана за продажба на конзоли за видео игри. В много сфери обаче страната има да извърви още дълъг път. Опитайте да използвате Twitter, например. Не става! Микроблогът не е достъпен заради „Великата китайска цензура“ - проект, ръководен десетилетия наред от Комунистическата партия. Хиляди сайтове не могат да бъдат отваряни от Китай, но социалните медии привличат специално вниманието на цензурата. Анализатори твърдят, че Пекин е особено притеснен от ролята, която социалните медии изиграха в така наречената Арабска пролет и в Зелената революция в Иран през 2009 г., което доведе до цензуриране на услугата. 

Facebook 

Китай дръпна шалтера на Facebook през 2009 г. и засега няма признаци, че Пекин планира да възстанови достъпа до базираната в САЩ социална мрежа. Някои анализатори свързват забраната с местни бунтове през юли 2009 г. Според други обаче има и протекционистичен търговски мотив. Базираните в Китай социални медии имат разрешение да развиват дейност в страната, което спомага за напредъка на местната технологична индустрия. Тези платформи обаче са силно цензурирани. Местните оператори го приемат като част от живота, докато вероятността западните фирми да се откажат от контрола на собствените си продукти е много по-малка.

Виж още тук!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!