Какво прави мозъкът ни, докато спим

Човек прекарва една трета от живота си в сън – дейност, която е от решаващо значение за нашето здраве и благополучие. Ние знаем, че сънят ни кара да се чувстваме по-енергични и подобрява настроението ни, но какво наистина се случва в мозъка и тялото, когато сме в режим на почивка? Когато спим, мозъкът ни е всичко друго, но не и заспал.

В действителност, по време на сън невроните в него са почти толкова активни, колкото в будно състояние на тялото ни. Така че за никого не трябва да е изненада, че това, което се случва по време на нашите часове за почивка, е изключително важно за редица мозъчни и когнитивни функции. Ето  пет невероятни неща, които мозъкът ни прави, докато спим: 

Взема решения 

Мозъкът обработва сложни дразнители по време на сън и използва тази информация, за да вземе решение в будно състояние. 

Създава и консолидира спомени 

Докато спим, мозъкът е зает с формирането на нови спомени и консолидиране на по-старите, както и с обвързването им едни с други. Липсата на почивка може да окаже значително влияние върху хипокампуса - област от мозъка, участваща в създаването на памет.

Прочети повече тук!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Печели Пари
03 октомври 2014 | 19:01

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 17 НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ ЗА ТОВА ЧРЕЗ СТРАНИЦАТА С НАД 23 000 ПОСЕЩЕНИЯ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ-------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g

Alex
03 октомври 2014 | 14:20

Хой за препратките ;)

456
03 октомври 2014 | 14:04

А 'що не сложите линк, който води към сайт за линкове, всеки от които с по един линк към статия пълна с... схващате намека, нали?