Какво разказа един от последните офицери за Аушвиц

Преди време писахме, че един от последните оцелели и живи офицери на SS ще свидетелства пред съда за зверствата, които са се случвали през втората световна война. Оскар Грьонинг се измъква от присъда, споделяйки ролята си като книжен плъх и счетоводител. Самият той казва, че неговата задача била да описва иззетите ценности от евреите, но не е убивал никого и по тази причина не би трябвало да има присъда. 

На 93 години, Оскар Грьонинг разказва за своето участие, допринесло за смъртта на 300 000 унгарски евреи в концентрационен лагер в Полша през 1944 година. През това време стана и ясно действието на използвания газ Zyklon-B в газовите камери. Д-р Свен Андерс от университета в Хамбург споделя, че този газ първо атакува мозъка, причинява жестока болка, гадене, треска и убива всеки, който го вдиша. Смъртта настъпва от сърдечна недостатъчност за секунди. Андерс разказва, че този газ е бил изобретен, за да се бори с различните вредители във ферми и бараки. 

Грьонинг признава, че такъв газ е бил използван, но бил популярен сред неговите колеги като "циановодородна киселина". Ефектът от неговата употреба бил, че само един от двама души можел да помирише цианида, но често ухаел на горчиви бадеми и марципан. В разказите си, той разказва за лекия газ, който прониквал минговено в белите дробове и блокирал сърдечната дейност. Усещането започвало с болки в главата и сърцето. Следва чувството на разнообразни спазми по цялото тяло, епелиптични пристъпи и треска. Смъртта наистина настъпвала за секунди. Нацистите продуцирали много от този газ и най-често водили жертвите в огромни камери, замаскирани като бани. Обикновено имало войници с противогази, които хвърляли няколко пестицидна кристала в банята и просто чакали. 

Изследванията на д-р Андерс показват, че в различните лагери нямало достатъчно място за всички, а в някои лагери се пускал и много по-малко концентриран газ. Ниската концентрация най-често коствала блокиране на кръвта в белия дроб и задушаване. Жертвите най-често умирали до половин час. 

След като газът е твърде лек, хората с различна височина страдали и по различен начин. Високите умирали само след няколко глътки въздух с отрова, ниските страдали изключително много и се мъчили като животно, докато децата оставали, за да видят как всички припадат и умират пред очите им. Грьонинг разказва как е чувал останалите офицери да разказват за цялата процедура. Отначало чували викове и страдания, а след това спокойно очаквали да стане тихо, за да изпратят лекаря за проверка. 

Грьонинг разказва как е изпращал всички ценности обратно в Берлин, където да се използват като гориво за войната. Показанията на счетоводителя потвърждават и една друга грозна истина - някои от пристигащите били отделяни веднага за директна ликвидация. Германското правителство очаква появата и на втори свидетел, който е работил на рампата за директна евакуация. Г-н Дирк Струс не могъл да се яви, след като неговото лично здраве било твърде крехко за даване на показанията. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
22 юни 2017 | 18:53

До коментар 1: няма посещаемост, защото обичайно се пишат "статии" за порно, извратеняците по света, за бирите в петък, "алкохолната радост" и т.н. С цел да се развличат мъжете!?! Сякаш сме някакви малоумници... В следствие на това остана малка шепа аудитория, която отваря подобни статии само за да се изгаври върху историческите факти. Браво за статията!!! Но жалко за цялата ви политика!

Dies Irae
21 юни 2017 | 08:41

Поредната долна лъжа. Стига вече с това евреите та горките евреи. Първо на всякъде са ги гонили от както има история - значи проблема не е в другите, а в тях. Второ - какво правиш с толкова трупове? ПП: крематориумите са построени от комунистите след войната! Трето - ако немците който са толкова педантични искаха да изтребят евреите то в Европа нямаше да е останал един евреин! 4- Циклон Б се използва за премахване на вредители (въшки, кърлежи) което е нормално в лагери където хигиената е по ниска и се цели да няма епидемия от болести. Защо не са ползвали далеч по смъртоносни газове (химически оръжия например)? Хем е сигурно, бързо и да бяха приключили за 1-2 години, а не 12 години до под кривата круша? 5 - защо да избиваш работници който ти трябват? 6 - от 1933 до 1946 населението на евреите по светът се е увеличило от 15 мил и 300 хил. на 15 мил. и 800 хил. - или всяка втора еврейка е родила в рамките на 13 години поне по едно дете (9 от тези години са война когато мъжете ги няма и продоволствията са кът) за да компенсират прословутите (доказано изкуствено астрономично завишени) 6 мил. убити и да има прираст или всичко е една долна лъжа. 7 - финалното решение е създаване на еврейска държава извън Европа където те да бъдат заселени - Мадагаскар, Етиопия или Палестина. О ужас на едно от тези места има еврейска държава - тя е нацистки проект и трябва да бъде заличена веднага!!! 8 - стига с тая простотия крайно време е да обърнем внимание на геноцида който се води срещу белите в днешно време!!! Това е въпроса който трябва да ни вълнува.

The Fuhrer
30 май 2015 | 00:06

Хитлер беше прав!

pfuu
29 май 2015 | 23:26

Напълно съм съгласен с Някой си.

?
29 май 2015 | 21:15

мрете фашисти такива .....

Някой си
29 май 2015 | 18:47

Омръзна ми едно и също, евреите, та евреите... Други загинали във войната няма ли?

сам съм, но ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СА С МЕН!
29 май 2015 | 14:43

Това са извращения на човешки същества над човешки същества. Такова не се наблюдава в дивата /нехомосапиенс/ природа. Питането ми е: защо не са посочени причините за този геноцид? Робството и избиването на афрожители по-различно ли е, и в какво е разликата? Унищожаването на местните жители - индианци в северна Америка, чрез заграбване на земите им, умишленото им заразяване с "ЕВРОПЕЙСКИ" болести - за освобождаване на територии, и най-циничното ИЗВИНЕНИЕ след почти 250 години!!! Защо няма легитимно обяснение, един ЧОВЕК допустимо ли е: да краде, да мързелува и да не работи и да чака на просия и подаяния, да извършва измами, възползвайки се от незнание на законите на хората, които хора в същото време са КОРИФИЙ, СПЕЦИАЛИСТИ в своята област, или възрастни, беззащитни и самотни? Добре ли е, и за кого, облечените с власт "съдии", да опрощават явни убийци, мошенници, крадци и неспазващите ЗАКОНИТЕ и ПРАВИЛАТА НА ОБЩЕСТВОТО? Аз не съм съгласен един полуграмотен, полувъзпитан, получовек да има моите права, без да му се търси отговорност? От такъв да ми зависи живота, бизнеса, живота и развитието на децата ми???

Dark
29 май 2015 | 10:31

Отлична статия! Благодаря Ви!

мда
29 май 2015 | 09:55

Сериозна статия за такова списание, но пък забелязвам и липса на посещаемост... Жалко има нужда да се поднася и такава инсформация.