Кои са най-добрите шефове

След като представихме най-лошите изпълнителни директори на изминаващата вече 2013 година, време е да погледнем и кои са най-добрите според професора по мениджмънт Сидни Финкелщайн.

Джеф Безос – изпълнителен директор наAmazon

Няма как Безос да не попадне в списъка. Той е определян като „човека магия“ и „следващия Стив Джобс“. Безос прави всичко необходимо, за да победи, и „има изключителен фокус върху потребителите, както и неспираща иновативност“, допълва Финкелщайн. Готовността му за иновации се доказва от факта, че не се притеснява от това да инвестира настоящите печалби на акционерите в бъдещи добри резултати. Акционерите на Amazon също са доволни, като акциите им са поскъпнали значително през тази година. От 1997, година когато акциите на компанията стават публични, те са поскъпнали над 220 пъти.

Рийд Хейстингс – изпълнителен директор на Netflix

Преди две години Хейстингс бе в списъка на Финкелщайн на най-лошите изпълнителни директори заради решението му да отдели бизнеса DVD по пощата от бизнеса за стрийминг видео, както и решението за увеличаване на абонаментната такса. Акциите на компанията поевтиняха и тя загуби над 9 милиарда долараот пазарната си капитализация. Впоследствие Хейстингс отмени решението си, което доведе до поскъпване на акциите с близо 300% за последната една година. Компанията добави оригинален контент и постигна огромен успех. Тя дори получи награда Еми за първия извънтелевизионен сериал House of Cards. Акциите на Netflix са поскъпнали 47 пъти, откакто компанията е станала публична през май 2002 година.

Джон Айдъл – изпълнителен директор на Michael Kors

Още един модерен изпълнителен директор, осъществил изключително успешно първично публично на компанията си Michael Kors. Акциите на Michael Kors са поскъпнали четири пъти от излизането им на пазара в края на 2011 година. Айдъл е успял да превърне една „западаща компания“ в модерна, използвайки „маркетинг стратегии от световна величина“, както и изключително добрите си управленски тактики, смята Финкелщайн.

Пони Ма – изпълнителен директор на Tencent

Извън пределите на САЩ също се откриват изключителни лидери. Пони Ма е един от тях. Той ръководи най-голямата китайска интернет компания, която е трета в света след Amazon и Google. Стойността й е вече над 100 милиарда долара, а платформата и „WeChat“ е с потенциал да се превърне в глобална платформа. Ма се превърна във втория най-богат човек в Китай.

Акио Тойода – изпълнителен дикертор на Toyota

Тойода попада в класацията заради способността си да преведе най-големия японски производител през няколко катастрофални събития. На първо място лавинообразното нарастване на оплакванията през 2009 година, както и проблемите, свързани с производството, след цунамито и земетресението в Япония, а също така и от наводненията в Тайланд, през 2011 година. През първата половина на годината компанията успя да си върне приза „най-голям световен производител на автомобили“, който загуби през 2011 година.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!