Кои са най-мръсните градове на света

На нашата планета има опасно замърсени райони, които съсипват природата и здравето на населението. В тези 10 града положението е вече критично.  Това са 10-те най-замърсени градове в света: 

10. Ла Ороя, Перу 

Американската компания Doe Run замърсява града от 1922 година. Мините и изхвърлянето на боклук в района застрашават здравето на населението от 35 000 души. 99% от децата, родени в региона, показват признаци на отравяне с олово. Голяма част от тях не доживяват до 6-годишна възраст. Замърсяването е най-вече със серен диоксид, олово, цинк и боклуци. Дъждът разнася серния диоксид и трови съседните джунгли. 

9. Вапи, Индия 

Вапи е индустриален град в Индия. Тук има 50 завода за химически торове, бои и лекарства. Освен това има около 1000 малки работилници, които също произвеждат пестициди и подобни препарати. Нивата на живак в района са с 96 пъти над нормата. 

8. Норилск, Русия 

Снегът тук става черен още преди да докосне земята. Градът е основан през 1935 година, когато е бил трудов лагер. Тук днес е един от най-големите комплекси за топене на тежки метали в света. В резултат на това в града се регистрира най-токсичният смог в Русия. Въздухът е замърсен със серен диоксид, тежки метали като никел, мед, кобалт и др. Това застрашава здравето на 134 000 души. В радиус от 40 км не расте нито едно стръкче трева! Всеки ден във въздуха се освобождават 4 тона метали. 16% от новородените умират, а възрастните страдат от респираторни заболявания и рак. 

7. Ню Делхи, Индия 

Счита се, че въздухът в Индия е сред най-лошите в света. За последните 30 години броят на автомобилите в Ню Делхи се е увеличил от 180 000 на 3.5 милиона. Населението е около 10 милиона души. Основен замърсител обаче са фабриките за горене на въглища, които създават 80% от смога в града. Ню Делхи бе обявен за града с най-високо съдържание на малки частици в кубичен метър от СЗО – 198 микрограма, макар че Индия отрича. 

6. Лахоре, Пакистан 

Замърсяването на въздуха е основен проблем за Пакистан. Във втория най-голям град в страната ситуацията е особено тежка. В града винаги има мъгла и се кара с фарове за мъгла целогодишно. Тук има над 700 фабрики, които допринасят за замърсяването.

Виж останалите тук!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Печели Пари Онлайн
21 май 2014 | 16:04

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 14 НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ ЗА ТОВА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ-------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g