Колко умен си мислиш, че си

Мозъкът е единственият орган от човешкото тяло, който остава изключителна мистерия за учените. Мозъкът се смята за извор на логика, отговорник за правилното функциониране на човешкото тяло и за човечеството като такова, каквото го виждаме днес. Възможно ли е да тренирате толкова много мозъкът си, че наистина да го направите по-бърз и възприемчив? Кратката версия - да. Дългата ще бъде разказана като историята на Алекс Мълън - световният шампион в състезанието "Най-добра памет". Мълън печели титлата, след като успява да запомни реда на цяло тесте карти само за 21.5 секунди.

 

Историята започва с откриването на книгата на Джошуа Фоер, който се озовава на американският шампионат за най-добра памет. Журналистът трябвало да открие джедаите на състезанието, но вместо това попаднал на хора, които тренирали мисълта си с древни технологии. В книгата си "Лунна разходка с Айнщайн", журналистът разкрива всички такива технологии и на следващата година отива, за да спечели състезанието. Мълър започва да тренира през 2013 година своята памет и постига впечатляващи висоти (второ място на американския шампионат). Практиките продължили и през 2015 година дошло време за шампионата в Китай. 

Самото преживяване е било доста предизвикателно, след като 10 кръга се натоварвало човешкото съзнание с чудовищни изпитания. Някои изпитания включвали запомнянето на максимален брой цифри за час, друго било свързано със запомнянето на максимален брой лица за 15 минути и много други, както и броенето на бинарен код. Последният рунд е бил свързан с прелитащи карти пред монитор и запомнянето на реда им. Мълър успял да запомни около 3029 числа за един час. Освен това е рекордьор по запомнянето на 3888 бинарни числа за 30 минути. И как става това? Настоящият шампион гарантира, че всеки може да постигне неговият резултат, но за целта ще трябва да превърне мозъка си в храм на мисълта. Както Артър Конан Дойл описва мозъка на своя герой Шерлок Холмс, така трябва да направи и всеки човек - да превърне мозъка си в подреден килери във всяка една секунда да знае къде и какво може да намери.

 Самата техника от Древна Гърция, където поетът Симонидес демонстрирал невероятни качества. Една вечер бил на вечеря с други приятели, когато го извикали да посрещне пощальон. Докато поетът напускал помещението, покривът паднал и убил всички. По време на разчистването на отломките, Симонидес си спомнил къде точно е стоял, с кого е разговарял, кой е бил до него, срещу него и така нататък. Благодарение на извикването на тази картина в съзнанието си, той успял да помогне за разпознаването на всички приятели. Векове по-късно учените от лондонският университет решават да проверят мозъците на 10-те човека с най-добра памет. След като се взирали с часове в мозъците и снимките, те стигнали до заключението, че няма абсолютно никаква разлика между техните мозъци и останалите. 

Според изследователите, хората успяват да запомнят максимално много, защото се "разхождат в своята памет". Ако някога сте чели "Капан за сънища" или поне сте гледали филма, със сигурност си спомняте Джоунзим, който имаше "Магазинче за спомени" - огромно умствено пространство, където запазваше абсолютно всичко от живота си - от чикиджийските спомени до важните детайли. Как тогава можем да запомним числото "0010 0101" или "0010 0110 0111 0110", а какво ще кажете за "0000 0100 0000 1000 0111 0000 1111 0000"? И сега си представете, че трябва да запомните 3888 числа като това? Ако числата са 64-битови, тогава си представете число, което е и два пъти по-дълго. Мълън си представя числата като написани на 2 карди и се опитва да запомни какво е написано на тях. 

В този момент Алекс Мълън учи в медицинския университет в Мисисипи и продължава да твърди, че изобщо не е най-интелигентният човек, когото можете да срещнете. Той твърди, че всичко, което е изживял се базира върху тренировките и нищо повече от тях. Препоръчваме да се запознаете с книгата, която със сигурност има на какво да ви научи!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
14 април 2016 | 05:09

Бих искал да имам такава памет, лесно бих научил няколко чужди езици.

Гошу
13 април 2016 | 17:07

Да помниш много и да си умен за мен са 2 различни неща. Все едно да назубриш учебник и да можеш да го рецитираш, но да не знаеш защо стават тея работи, и логиката на действията. Не е безполезно да помниш, но определено не е като да си умен.

дада
13 април 2016 | 00:49

Високият интелект е въпрос на сложно рангови абстрактно-логически мисловни операции. Да запомниш тесте карти значи, че имаш добра работна памет и внимание, но дали можеш да мислиш и съвсем друга тема.

12 април 2016 | 14:25

Какво е "карди"?