Корпоративните легенди, които ще бъдат вечни

За испанския крал Хуан Карлос Първи бе лесно. Когато реши да абдикира от трона на 2 юни, неговият наследник, синът му Фелипе, Принц на Астурия, бе предопределен по закон и традиция да го наследи. По подобен начин (но не толкова царствено), много собственици на малки компании също подготвят техните деца за наследници на семейния бизнес. При по-големите компании, корпорации и конгломерати, обаче, често има сериозни трудности при намирането на подходящия заместник, когато големият шеф си тръгне, независимо по какви причини. А когато този бивш ръководител е добре позната легенда, чийто имидж е тясно свързан или комбиниран с този на компанията, задачата може да се окаже още по-трудна. От CNBC са подбрали пет бизнес легенди, чието напускане, отминало или предстоящо, от компаниите, които те са създали, финансирали или ръководили умело, е създало главоболия на акционерите и бордовете на директори по отношение на намирането на наследник или пък ги е накарало да подготвят сами техните наследници. Ето ги тях:

Уорън Бъфет и Berkshire Hathaway

Въпреки че скоро ще навърши 84 години милиардерът инвеститор и филантроп Уорън Бъфет продължава да ръководи Berkshire Hathaway като председател, главен изпълнителен директор и най-големия акционер в компанията. Трудно е човек да си представи кой би могъл да замести "Оракула от Омаха," чиито мултинационален конгломерат включва компании като Dairy Queen, GEICO и Fruit of the Loom. Самият Бъфет активно участва в търсенето на свой наследник, разкривайки в интервю за CNBC преди време, че не търси прекалено надалеч за кандидати. "Наследникът ще дойде от Berkshire," казва той. "Имаме толкова много компании, че имаме възможност да оценяваме доста талантливи хора." Бъфет посочва портфейлните мениджъри Тод Коумс и Тед Уешлър, чиито инвестиции през 2013 г. се представят по-добре от индекса S&P 500 и от тези на самия Бъфет. "Мисля, че сме добре подготвени за следващия век," казва той. "Тези двамата могат да се справят."  

Стив Джобс & Apple

Някогашният председател и главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс бе олицетворение на компанията и марката, която създава заедно със Стив Уозняк през 1976 г. Енигматичен и предприемчив Джобс бе считан за един от водещите пионери не само в Apple но в индустрията на персоналните компютри. Въпреки че напуска Apple под натиск през 1985 г., до 1997 г. изпитващата затруднения компания го наема отново, чрез придобиването на конкурентната NeXt, която той основава. Следва това идва възстановяване на рентабилността и създаването на редица вече легендарни продукти от iMac и iPod до iPhone и iPad. Джобс бе толкова неделима част от имиджа на Apple, че когато през 2011 г. напусна поста главен изпълнителен директор, заради влошеното си здраве, акциите на компанията веднага поевтиняха с 5%. След като се бореше с рака от 2003 г. Джобс се обърна към заемащия ръководен пост в Apple Тим Кук застане временно начело на компанията, докато той бе в болничен отпуск. През 2009 г. Кук, който тогава е главен оперативен директор, вече се грижи за ежедневната дейност на компанията и бе формално назначен за главен изпълнителен директор през 2011 г. След смъртта на Джобс същата година Кук стана новото лице  на Apple и вече оставя своя следа на върху марката с нови продукти и по-голям фокус върху филантропията.

Бил Гейтс и Microsoft

Милиардерът филантроп Бил Гейтс също силно обвързан в съзнанието на хората по света, с компанията, която създава. Гейтс обаче съзнателно направлява собственото си напускане на Microsoft в продължение на вече около 15 години. Той в крайна сметка напусна поста председател на борда на директорите на Microsoft през февруари. Това бе кулминацията на целия този процес, който може да се каже, че започва със създаването на Bill & Melinda Gates Foundation през 1997 г. и продължава с напускането на поста главен изпълнителен директор през 2000 г. Доверени колеги и членове на борда на директорите са поемали много от задълженията му през годините. Бившият изпълнителен вице-президент на Microsoft Сатя Надела бе назначен за главен изпълнителен директор на компанията през февруари след шест месечно търсене на човек, който да наследи Стив Балмър. Гейтс, който е най-богатият човек в света в момента, се занимава изцяло с филантропска дейност чрез неговата фондация. Той обаче не е изоставил напълно Microsoft. Остава член на борда на директорите и в момента е "технологичен консултант". 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
до гост
16 юни 2014 | 10:01

стига плака, женчо

Гост
16 юни 2014 | 00:45

И отново, само трима от споменатите пет легенди. Пак сте забравили линка към profit.bg :)

Печели Пари Онлайн
15 юни 2014 | 16:32

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 14 НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ ЗА ТОВА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ-------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g