Кой бере рози?

Как би изглеждал полският труд през очите на съвременния млад градски творец, но не на твореца-наблюдател, а на твореца-изпитател?

Петима млади творци от различни области на изкуството приеха предизвикателството да отговорят на този въпрос като сами станат част от една от най-българските традиции – розобера.

Велина Ватева (писател), Весела Кучева (сценограф), Гергана Аначкова (художник), Женя Тодорова (художник и фотограф) и Стоян Велинов (видео артист) ще потърсят същността на розобера извън кадъра на туристическите картички, сувенирите и опаковките на локума. Поредната оригинална инициатива на сдружението „Луда Яна” – РАБОТИЛНИК РОЗОБЕР изпрати петимата артисти в град Стрелча, където почти всяко домакинство със собствени усилия отглежда своя розова градина.

В продължение на една седмица (21-27 май) всеки от петимата артисти ще се труди в розовите градини наравно с останалите членове на някое от приемните семейства, ще споделя местния бит и ще следва местните обичаи. Вдъхновени по този начин, от 28 май до 3 юни, творците ще останат още една седмица в средногорския град, за да дадат художествен израз на преживяното.

Финалът на този творчески експеримент ще бъде поставен с представяне на всички произведения по време на традиционния за Стрелча „Празник на розата” на 4 юни (събота) от 18:00 ч. в Историческия музей в града.

На 15 юни творбите ще бъдат представени и в София, в новооткритата галерия "аЛФИАНИ" на ул. Веслец 45. Репродукци, фотографии и дарени от творците произведения ще бъдат показани и в специален кът по време на музикалното събитие “НИЩО ПОДОБНО ФЕСТ 2011”, който ще се проведе на 27 и 28 август 2011 г. в Стрелча.

„Луда Яна” кани всички с отношение към земеделския труд, изкуството или и към двете, от 4 до 12 юни в Стрелча и от 15 до 25 юни в София, за един уникален розобер. РАБОТИЛНИК РОЗОБЕР се провежда с грижа за природата. Артистите ще бъдат насърчени да използват рециклирани и екологично чисти материали. Събитието e изцяло некомерсиално и се провежда под егидата на кмета на Община Стрелча Ильо Ильов, със спонсорството на Midalidare, финансовата подкрепа на „Оптикс” АД (Панагюрище) и партньорството на галерия "аЛФИАНИ".

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Anonimen
30 май 2011 | 20:25

П0рно с АНДРЕА, качено от нейният бивш приятел.Може да го свал.ите БЕЗП,ЛАТНО от този ли,нк: filesonic.co*m/fi*le/262284571 Махнете "*" от ли,нка , цъ,кнете "Sl0w Downl0ad , малко по-долу в ли,нка."