Крокодилите също обичат игрите

Крокодилите са сред най-страховитите създания на Земята, но също обичат да се забавляват, подобно на хората, съобщи "Дискавъри", позовавайки се на американско проучване.

Авторите му от университета на Тенеси са установили, че ужасяващите машини за убиване имат и своя по-мека страна и не са им чужди различни забавления - например "яздене на конче", "яхане" на вълните подобно на сърфистите, и занимания с топка, пише БТА.

Проучването разкрива, че крокодилите се впускат в трите основни типа игри, които поведенческите специалисти разграничават - двигателна игра, игра с предмети и социална игра.

Оказва се, че хищните влечуги най-често играят с предмети - дървени топки, носещи се във водата отломки, парчета от керамика, мъртви животни, както и с плячката си.

Сред двигателните игри на крокодилите са плъзгането по наклонени повърхности и "яхането" на водните течения.

Социалните игри на хищните създания включват "язденето на конче" - когато по-възрастни екземпляри носят на гърба си по-млади крокодили или мъжки носят по този начин партньорките си, и ухажванията между млади екземпляри.

Настоящото проучване подкрепя схващането, че играта е универсална характеристика на "интелигентните животни" - тези, със сложно и променливо поведение. Данните от изследването могат да допринесат за по-доброто разбиране на еволюцията на интелекта.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Сър Пичук
16 февруари 2015 | 13:20

Я! Тъщата!!!