Кучетата са най-добрите приятели на децата аутисти

Винаги сме смятали, че човек заслужава да има един истински приятел. Със засилването на агресията, злобата и всички негативи в днешното общество, критериите за истинският приятел могат да се променят драстично. Самият Марк Твен е казал, че с опознаването на хората започва да се привързва все по-често към животните, а Шопенхауър прекарва целия си живот с един пудел, защото неговата наука не е позволила да бъде разбран. Да притежавате куче е задължение, което трябва да се възприеме с особена отговорност и внимание. Четириногият приятел може да бъде по-лоялен от целия свят и иска само едно - да бъде достатъчно обичан. Разказвали сме ви много истории за кучета, но тази успя да ни трогне сериозно. Запознайте се с Джеймс и Махе. Двамата са неразделни и имат толкова силна връзка, че трудно бихте могли да откриете друг подобен пример. 

Джеймс е на 9 години, страда от аутизъм и притежава черен лабрадор, който да се грижи за него, докато е на улицата. Кучето било закупено от родителите и помага много при възстановяването на детето. Четириногият приятел внимава със своя стопанин и му помага да се предвижва и е способен да го успокои, когато нещо не е наред. Животното доказвало, че аутистите се справят много по-добре, когато до тях застане животно. 

При последната треска на Джеймс, майката му го закарала веднага в болницата. Имало само един проблем, Махе не искал да се раздели с детето. През цялото време ръмжал на лекарите и накрая успял да получи място до своя стопанин. Персоналът нямал друг избор, освен да упои детето, за да не причинява допълнителни травми. Махе нямал нужда от упойка и кротко се свил до своя стопанин. 

Оказва се, че лекарите отдавна са открили ползотворната страна на кучето в дома и дори се радвали, че домашният любимец е присъствал на прегледа. През целия болничен период, животното бранело вярно своя стопанин и отказвало да напусне стаята. 

Семейството споделя, че е взело кучето цели 2 години по-рано и животът им се променил към по-добро. Детето станало по-спокойно и изглеждало по-щастливо от всякога. Освен доброто възпитание, кучето показвало и невероятно търпение към Джеймс. Щом младежът започне да тича към улицата или да се отдалечава, Махе просто сядала и изчаквала да се изпъне въжето. 

Махе е обучаван специално от Новозеландската асоциация за кучета водачи. Тя е прекарала шест месеца при учители и след това е получила правото да води Джеймс. Според някои лекари, животните са способни да правят чудеса с децата аутисти. Фактът, че младежите гледат кучето в очите, а никога не са поглеждали своите родители, е достатъчно красноречив. 

Домашният любимец е способен да улавя и най-ранните симптоми на притеснение и тревога в детето и започва да лае така, че да уведоми родителите за евентуалната криза. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
lili
26 февруари 2016 | 13:41

RAZPLAKA ME TAZI MILOST BOJIQ.