Малко известни факти за Втората Световна война

Втората Световна война не е обвързана само с някои от най-зловещите битки и човешки загуби, но и с доста иновации, които със сигурност променят военното дело. Ако Първата Световна война е прекрачвала границите на човешкото, втората е просто интелигентното разрастване на военната индустрия. Ето някои от интересните факти, допринесли драстично за всички войници. 

След като Америка се включва във военните действия, взимането на военнопленници се превръща в рутина за немската машина. Ето защо една американска компания все пак решава да облекчи мъките на своите затворници, изшращайки карти за игра. Тайната на същите била, че след потапянето им в сапунена вода, затворниците можели да видят картата на региона и по-лесно да планират своето бягство от затвора. 

След като САЩ решава да пусне първата атомна бомба над Хирошима, експертите изчисляват височината, на която да се детонира. Детонацията е на височина от 600 метра, за да може да се минимизира ефекта от радиацията, но все пак да има максимален ефект от взрива. Префектурната индустриална зала е била построена през 1915 година и се е намирала само на 160 метра от взрива, ясно е, че всички в нея са умрели при експлозията, но тази сграда продължава да стои и да изглежда по този начин, символизирайки силата на оръжие, което човечеството не може да контролира. 

Фанатизмът в Германия определено е бил в апогея си поне в първата част от войната. Хитлеровата младеж често била престижна титла за младите мъже и жени, които трябвало да отговарят не само на високия интелектуален статус, но и на физическата си красота. Ето защо и проверките били изключително чести. Младежите трябвало да бъдат на възраст между 17 и 21 години. 

Кодексът на войната обикновено започва да съществува и да се зачита, когато войната приключи. Преди него има само убийства и потъпкване на всички права. През 1939-а година, немските власти решават да екзекутират около 14% от градската популация на полския град Бигдошч. Причината за зловещото наказание е сблъсък между немски саботьори и полската полиция. Снимката е кръстена "6-те лица на смъртта" и ясно показва поне част от емоциите на осъдените. 

Ако някога сте се чудили колко фанатизиран може да бъде един човек, запознайте се с Франц Фон Верра. Немският военнопленник толкова много искал да се върне на фронта, че няколко пъти се опитвал да избяга от британския затвор. В резултат на това, властите го изселват в Канада, където окончателно да покажат, че никога няма да може да се върне на фронта. Вместо това, Франц избягал от канадския затвор, качил се на кораб до Испания и след това стигнал до родната Германия. Това е и единственият западен военнопленник, който да се върне обратно на фронта. 

Осъзнавайки колко важна е пропагандата, американското правителство не спира да търси начини за мотивирането на населението си, както и за набирането на повече доброволци. Ето защо повечето актриси на Холивуд започват да позират като доброволки, извършвайки различни дейности.

На снимката можете да видите Ида Лупино като телефонистка, която прави някои от най-важните свръзки. Единственият проблем е, че телефонното табло е монтирано в дома ѝ - дори не са могли да я закарат до истинска телефонна станция. На следващата снимка можете да видите Вероника Лейк, която пък показва защо жените не трябва да бъдат с дълги коси в заводите. 

Кодът на честта е доказателство, че доброто може да победи и в някои от най-тежките времена. Ето защо повечето немски военнопленници получавали по-добро отношение от своите "поробители". Щом се стигне до размяна или просто германците успеят да избягат обратно, те разказват какво е било отношението към тях в лагера. По този начин и американците могат да се зарадват на факта, че имат големи шансове да получат всичко необходимо. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
1
09 август 2017 | 04:05

Статията е пълна глупост. Както и този тъп сайт.

08 август 2017 | 12:22

интелигентно разрастване на военната индустрия????? аве вие нормални ли сте бе, концлагерите, масовите касапници, етс - интелигентно разрастване на военната индустрия???? разбирате ли изобщо какво драската, или важното е да има нещо, списано???