Митове и реалности за ядките

Как да избираме ядките?

 

Мит 1: Насипните и топли ядки са най-хубави

У нас често се срещат ядките в насипно състояние. Над 95 % от българите признават, че консумират именно такива.

Широко разпространена заблуда е, че щом имаш възможност да видиш големината и цвета на продуктите, това е най-голямата гаранция, че те са пресни и хубави.

 

Реалност: 1 Ядките в открити затоплени витрини и тези в прозрачна опаковка могат да бъдат изключително опасни за здравето.

 

Пряката слънчева светлина влияе негативно върху различните видове ядки, като убива полезните им качества. Освен това тя е предпоставка за образуването на плесени и отделянето на афлатоксини, които са изключително опасни за здравето и имат канцерогенен ефект. Тези токсини водят и до отслабване на имунната система.

 

При ядките в открити витрини освен излагането на светлина, негативна роля играе и постоянното притопляне. Както всички продукти, които съдържат мазнини, ядките също изискват да се съхраняват на хладно място. Освен това липсата на срок на годност и контрол върху качеството на съхранение крият допълнителен риск.

 

Затова предпочитайте ядки в непрозрачна опаковка.

 

В България вече могат да се намерят такива. Миналата година един от световните лидери предостави асортимента си под марката Чипи ядки. Те са пакетирани в 3-пластова опаковка, която е разработена според най-новите европейски изисквания за безопасност. Един от пластовете на опаковката представлява бариерен слой, който предпазва продуктите от излагане на пряка слънчева светлина. Така те не могат да гранясат и да отделят афлатоксини, което гарантира качеството на продуктите.

 

 

Мит 2: Едрите фъстъци са най-вкусни

 

Потребителите избират най-едрите ядки, защото им се струват най-апетитни.

Обикновено това става, ако те са насипни или пакетчето е прозрачно или има „прозорче”, през което се вижда големината на продукта. (виж и Реалност 1).

 

Реалност 2: Големината на ядките не е критерий за това какви са вкусовите им качества.

 

Това се отнася най-вече до фъстъците. Едрите видове всъщност са фуражни т.е. предназначени са за храна на домашните животни. Най-вкусните фъстъци са по-дребните на вид.

 

Как и кога да ги консумираме?

 

Мит 3: Ядките съдържат мазнини, следователно от тях мога да напълнея

 

Широко разпространен факт е, че ядките са богати на мазнини. А всеки знае, че от мазнините се пълнее, увеличава се рискът от сърдечно-съдови заболявания и т.н.

 

Реалност 3: Ядките съдържат така наречените „полезни” мазнини – мононаситени и полинаситени, както и основни мастни киселини. Те са полезни за сърцето и дори са неразделна част от диетата на диабетиците. Спомагат за намаляване на холестерола в кръвта.

 

Ядките съдържат малко количество натрий и са богати на калий, което ги прави натурално средство при регулиране на кръвното налягане. Проучванията доказват, че консумацията на ядки дори спомага при борбата с целулита.

 

Ядките се препоръчителна храна и за бременните жени, заради богатото им съдържание на белтъчини, желязо и фолиева киселина, които са изключително полезни за плода.

Единствено трябва да се внимава с приема на фъстъци, защото при някои жени те могат дадоведат до нежелани алергични реакции.

 

Как да ги съхраняваме?

 

Ядките трябва да бъдат съхранявани на прохладно и сухо място. Опаковката им не трябва да допуска проникването на светлина. Слънчевите лъчи и топлината спомагат за гранясването на ядките. След отваряне на пакета, ядките трябва да се съхраняват в хладилник или фризер. На стайна температура те могат да издържат близо месец при условие, че са защитени от светлина. След изтичането му е най-добре да се сложат в хладилник, където ще се съхранят пет месеца. Ядките могат да запазят полезните си качества и свойства за девет месеца само във фризер.

Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
ха ха ха
03 февруари 2010 | 17:44

Личи си че е платена статия от Гранясалите ядки чипи. аз си купи пържен фъстък в непрозрачна опаковка но беше гаден. а освен това има и други ядки в непрозрачна опаковка

Аз
30 юни 2009 | 06:34

Плесените не се "образуват" в ядките. Ядките или са заразени, или не. Колкото и да се пазят на тъмно, ако има замърсяване с плесен ще има и токсини. Няма замърсяване - няма токсини. Светлината няма никакво отношение... Гранясването е един друг въпрос...