Мръсни факти за Древен Рим

Древен Рим наистина може да се смята за люлката на цивилизацията и мнозина признават, че всичко, което днес получаваме като забавления (без електрониката) е било достъпно и там. За съжаление не всичко е било толкова розово, колкото всички са искали. Ето някои много колоритни факти около средностатистическия човек от онази епоха. 

Оралната хигиена в Рим е била на много високо ниво, въпреки факта, че не винаги е имало подходящата вода за уста. Римляните са използвали урина за тази цел, а търговците трябвало да плащат дори такса. Използвани са чисти парцали и урина, а клиентът наистина е можел да се наслади с блестяща усмивка. 

Ако зъбите ви притесняват, тогава нека споделим подробности от тоалетната хигиена. Въпреки факта, че мнозина са използвали листа, Рим решава да покаже технология и прилага гъби за бърсане. Първата модерна канализация е въведена именно в Рим, но тоалетната хартия е била доста далече. Всяка градска тоалетна е имала само една гъба, която се споделяла с абсолютно всеки човек. Гъбата никога не се е почиствала. 

Римските тоалетна могат да бъдат смятани и за първите модерни терористи. Шансовете да влезете и да умрете там са напълно реални. Повечето същества, които живеят в канализацията са можели да излезнат и да ухапят посетителя. Натрупването на метан е другата важна подробност - възпламенява се лесно. Ето защо мнозина пускали по една молитва, преди да влезнат в тоалетната. 

Колизеумът е попил кръвта на много жертви. Битките давали зрелища, а гладиаторската кръв се използвала като лекарство. Някои смятали, че дори можела да излекува епилепсия. Други изяждали органите на падналите в битката и практически публиката изобщо не е била особено приятелски настроена. В следствие на тези хиени, Римската империя забранява двубоите. 

Победителите се превръщат в афродизиак и понеже сапуните наистина били трудни за откриване, господата използвали олио, с което да се мажат и след това използвали различни методи за ексфолиране на мъртвите клетки от кожата. Кожата се събирала в бутилка и продавала като афродизиак. Виаграта е била много далече в цялата история. 

Пенисите били изключително популярни в града. Кварталите и зоните, в които се случвали най-много престъпления са били изрисувани с пениси за късмет. Ако това не е достатъчно, търговците продавали и медальони с пениси за всички мъже. Кръстчетата били само на някой друг век разстояние. Традицията продължава да живее и до днес в много райони в България. 

До този момент стана ясно, че римляните не са имали особено интелигентни решения относно своите медицински изпълнения. Лекуването на рани ставала с кози тор. Хората най-често преварявали изпражненията, а водата се използвала като средство за събуждане. Самият Нерон е обожавал тази напитка!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!