Музеите на студената война

Студената война със сигурност е оставила сериозни тайни, които още дълго време бъдат принудително забравяни. В този зловещ режим, мнозина шпиони губят живота си, а други изчезват завинаги. Все по-често можем да виждаме отварянето на различни тайни, след като срокът за пазене на държавна тайна започва да изтича. Вижте някои обекти на студената война, които днес са се превърнали в музей.

Хотел Виру, Естония

Естонският хотел посреща гости от 1972-ра година. Обуруван с достатъчно добър магазин, с ресторант, бар и фризьорски салон. Като допълнение, съветските интериорни дизайнери правят организацията на стаите толкова сбъркана, че всеки турист да се лута, докато открие своята стая. 23-тият етаж на хотела е бил предназначен за радиото на КГБ, както и за директната линия до Кремъл. Около 60 стаи са били подслушвани, а в края на войната, агентите на КГБ изоставят абсолютно всичко - подслушвателни устройства, записи, доклади и много други. 23-тият етаж се отваря през 1994-та година и вече функционира като малък музей. 

 

Подземната печатница, Литва

По време на зловещата цензура на Съветския Съюз, двама души продължават да пускат материали, които са забранени от закона. Благодарение на г-н Андзеулайс и Бацевичъс, нелегалната печатница пуска над 140 000 цензурирани материали в продължение на цели 10 години (от 1980-та до 1990-та година). Повечето книги били обвързана с историята на страната, философия и религия. Мъжете никога не са заловени, но тяхната изработена печатница се превръща в музей. Единственият достъп до нея бил през бетонния басейн на парника. 

Източно берлински затвор

Бившата столова се превръща в основно полицейско управление за руската тайна полиция. Започва да функционира през 1951-ва година и приютява редица политически затворници. Гостите най-често стават жертва на мъчения, забранени от всяка конвенция. Поради факта, че сградата е на около 5 километра от центъра в Берлин, но е пренебрегвана от всички демонстратори, позволявайки на властите да унищожат максимално много от доказателствата. Затворът отваря врати като музей на режима през 1994-та година. 

Борн Сулиново, Полша

Оперирал е като бивша съветска ракетна база. Полското правителство изобразявало тази местност като гора, а някои агенти имали мисията да отклоняват заблудените туристи, ако изобщо се появят.

В станцията присъствали около 25 000 войника, които редовно пазят локацията. Това е една от най-големите съветски бази от 1945 година до 1992 година. Базата, както и изкуствено създаденият град, вече са изоставени и обявени за призрачен град. Базата е пазила около 60 атомни ракети. 

Съветският атомен бункер, Литва

Известен е сред обитателите му като пансионът. В този бункер трябва да се скрият всички официални власти при евентуална атомна война. Закопан е на 9 метра под земята с площ от 2000 квадратни метра.

Самият бункер може да приюти около 250 души с провизии за 3 месеца. Освен това има собствен електрически източник, вода и горивни резултати. Бункерът започва да функционира около 1982-ра година, а днес гостите могат да го посетят.

Музеят на жертвите на геноцида, Литва

Преди съветските власти да решат да започнат да го използват, тази сграда е била лична квартира на Гестапо. Под администрацията работят около 19 килии, а през годините на операция, около 1000 души са приключили живота си в тази сграда и повечето са описани в архивите на КГБ. В сградата са открити и вещи на екзекутираните. Сградата отваря врати през 1992-ра година. 


Мемориал Левашово, Русия

Вярва се, че под земята са погребани повече от 20 000 души. Мемориалът се намира в гора на около 20 километра от центъра на града. Според архивите на КГБ, там са убивани фермери, транспортни работници и други жертви на режима. Преди да бъде превърнат в мемориал, тази местност е била пазена от бодлива тел и зли кучета. Мястото функционира като масов гроб от 1937 до 1954 година. 


Ракетната база, Южна Дакота

На това място са били поставени около 15 ракетни установки и около 150 ракети "Minuteman II" интерконтинентални балестични ракети, които могат да доставят атомната си сила на хиляди километри. Ракетният силуз е изработен по време на студената война. Базата работи около 30 години и се превръща в музей в началото на 1999-та година. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
...
15 март 2016 | 16:03

"силУз"