Началото на криминологията

Престъпленията винаги са били в природата на човека. Някак осъзнаваме всяко едно прекрачване на законите, но въпреки това продължаваме. Няма да влизаме в цялата престъпна философия и психология, но ще ти покажем майката на криминологията, която промени борбата с престъпността завинаги. 

Франсис Глеснар Лий е родена в Чикаго през 1878 година в богато семейство. Нейният баща притежава компания за производство на селскостопански машини, която има пазар и отвъд океана. Децата на семейството израстват в лукс и охолство. Те нямат нужда от търсенето на работа и всички останали проблеми, които срещат нейните приятели и съученици. Франсис учи в елитно училище и се надява, че ще стане лекарка или адвокат. Нейните дни преминават в постоянно четене, a в свободното си време се занимава с домакинската работа: готвене, шиене, дизайн, рисуване и всички други неща, които изискват сръчност и търпение. 

На 20 години се запознава с приятел на брат й, който учи съдебна медицина в Харвард и се опитва да разгадава сложни случаи на убийства, малтретиране и т.н. Франсис открила и историите на Шерлок Холмс, който повлиял достатъчно.

С помощта на този приятел бъдещата адвокатка започнала да се самообучава в специалното изкуство. Благодарение на финансовото си състояние, младата ученичка можела да си позволи скъпа литература, да присъства на определени лекции и да получи достъп до различни файлове за аутопсия. Това били неща, които невинаги са били отворени за разглеждане. Въпреки че никога не е участвала в официален случай, Франсис винаги е давала мнение за определени казуси. Нейната версия винаги се разглеждала доста щателно от страна на разследващите власти. Те често я наричали "мама" Лий.

Брат й умира през 1930 година, което я прави официален наследник на всички пари във фамилията. Лий дарява 250 000 долара на Харвард, за да се развие съдебната медицина. Дори оставила част от книгите си в университетската библиотеката. През 1943 година овладява съдебната медицина и практика и става почитен капитан в полицията в Ню Хемпшир, а по-късно и член в Американската Академия по криминология. През това време вече чете лекции и организира практики за младите студенти.

Започва да разработва различни начини, за да помогне на младите офицери да търсят начини за откриване на следи и улики на местопрестъплението. Младата криминоложка използва любимото си хоби, за да мотивира новите кадри. Тя създава миниатюрни копия на различни сцени като използва кукли.  Шиенето на кукли и създаването на различни миниатюрни фигури е известно хоби за заможните семейства през 20-те години на миналия век. Младата г-ца Лий е прекарала доста време в пресъздаването на Чикагския Симфоничен Оркестър, който по-късно става подарък за майка й. Нейните умения и помагат за създаването на различни случаи, които трябва да бъдат разрешени. Тя приканва младите да търсят само фактите и истината. 

Жената се опитвала да направи всяка сцена все по-реална и по-реална. Често рисувала различни случаи и много от тях са реални. Всеки детайл е отговарял на истински случаи или е бил взаимстван. В ръцете на жертвите можело да има предмети, скрити цигари и т.н. Всичко, за което можеш да се сетиш. Въпреки всички лекции и практики, Франсис Лий успява да прави по няколко модела на година. Всички макети остават в Харвард и се използват от професорите за мотивиране и обучаване на младите криминолози. 

Франсис Лий умира през 1962 година на 83 години и оставя зад себе си около 20 макета. Те се използват в учебната програма до 1966 година. Практическите класове на Лий не се преподават повече, но нейните миниатюрни "престъпления" остава в медицинския факултет в Балтимор, където се разглеждат от бъдещите криминолози. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Belladona
13 ноември 2012 | 00:00

Чест ви прави този материал, момчета! Доста встрани от обичайното ви сексистко звучене... Респект! :-)