Най-горещите точки на планетата

Термометърът все по-често поставя рекорди и лятото е готово да напомни за себе си. И докато мнозина мислят, че асфалтът е готов да се запали, някои хора по света са виждали много по-сериозни летни жеги. Ето кои са най-горещите места на света, където животът наистина е труден. 

Дед Валей, Калифорния

Температурата на въздуха през лятото достига 56.7 градуса по Целзий през 1913 година. В средата на лятото средните температури рядко падат под 47 градуса по Целзий. Това е едно от най-сухите места в цяла Америка. Долината се намира на 86 метра под морското равнище, което обяснява сериозната температура. Лас Вегас се намира само на 3 часа път от нея, но преминаването изисква кола с климатик!


Ал Азизия, Либия

Само на 40 километра от Триполи, това е градът рекордьор и през септември 1922 година, термометърът спира на 57.8 градуса по Целзий. Поставеният рекорд все пак не е официално признат, защото измерването е направено от неопитен метеоролог, а не обичайният служител, който прави отчитанията. Рекордът е върнат обратно на Дед Валей. 


Далол, Етиопия

Най-високата средна температура е около 34.6 градуса по Целзиий, но през соленото езеро до Далолския вулкан, който се смята и най-ниският на планетата, можете да усетите драстичната и много по-сериозна температурна разлика. Мястото се посещава най-често между ноември и март. Много части от Етиопия не са достъпни именно поради високите температури. 

Деще Лут

През 2004-а и 2005-а година пустинното плато поставя рекорд за най-висока температура на земната повърхност, счупвайки рекорда от 70 градуса по Целзий. Битката обикновено се води между пустинята Атакама и Деще Лут за най-сухо място на планетата. В централната част на Лут не живее нито един организъм, както и нито една бактерия. 

Банкок, Тайланд

Коронован за един от най-горещите градове от Световната Метеорологична организация. Банкок има годишни температури на въздуха от 28 градуса по Целзий. Между март и май, температурите достигат  дневни стойности до 35 градуса по Целзий и 90% влага. През декември е малко по-хладно - 31 градуса по Целзий. 

Огнените планини, Китай

Благодарение на червените скали и сериозните температури, жителите не са имали никакво затруднение с измислянето на името. Когато температурите станат толкова високи, жителите започват да виждат червената мараня, която се издига от земята. Няма метеорологична станция, но NASA са правили замервания от космоса, доказвайки, че най-високата измервана годишна температура е 66.7 градуса по Целзий. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!