Най-издирваните джихадисти в света

За разлика от Осама бин Ладен, който често се появяваше във видеа, за да изнася лекции и да подбужда атаки срещу Запада, лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал-Багдади избягва вниманието и се смята, че е заснет само веднъж, откакто военната група обяви своя халифат преди година. Това прави обявената награда от 10 млн. долара за информация за залавянето му още по-недостъпна. През май от Държавния департамент на САЩ обявиха сериозни награди на обща стойност около 20 млн. долара за информация, която ще доведе до залавянето на лидерите на Ислямска държава. Държавният секретар Джон Кери одобри нагрда от 7 млн. долара за информация за Абд ал-Рахман Мустафа ал-Кадули, по 5 млн. долара за Абу Мохамед ал-Аднани и Таркан Таюмуразович Батирашвили и 3 млн. долара за Тарик ал-Авни ал-Харзи. Най-голямата награда от 10 млн. долара е запазена за човека, който предостави информация за ал-Багдади, който е в списъка с най-издирваните престъпници на Държавния департамент на САЩ от 2011 г., или години преди Ислямска държава да набере такава популярност. От влизането в сила на програмата на Държавния департамент, която представя парични награди за важна информация за издирвани престъпници, са заплатени общо 125 млн. долара на над 80 души. Най-голямата награда, обявявана до момента, е в размер на 25 млн. долара за информация за местонахождението на бин Ладен, но никой не я е получил. Ето и кои са петте най-издирвани джихадисти в света: 

Абу Бакр ал-Багдади 

Четиридесет и три годишният ал-Багдади е известен и с името Абу Ду'а. Той контролира всички операции на Ислямска държава и се смята, че в момента се намира в Сирия. Според правителството на САЩ, Багдади е поел лична отговорност за поредица смъртоносни атаки в Ирак от 2011 г. насам, в това число бягството от затвора Абу Граиб през юни 2013 г. и атентата през март 2013 г. в Министерството на правосъдието, когато бяха убити най-малко 20 души.

Абд ал-Рахман Мустафа ал-Кадули 

Абд ал-Рахман Мустафа ал-Кадули е високопоставен ръководител в Ислямска държава, който се присъединява към организацията в Сирия, след като е освободен от иракски затвор през 2012 г. Ал-Кадули се присъединява към ал-Кайда през 2004 г. под командването на вече мъртвия лидер на организацията в Ирак Абу Мусаб ал-Заркауи и е негов заместник, като също така оглавява организацията в Мосул. 

Абу Мохамед ал-Аднани 

Абу Мохамед ал-Аднани, роден Таха Собхо Фалаха в Сирия, е официалният говорител на Ислямска държава и високопоставен ръководител. Ал-Аднани е основният проводник за разпространяването на официални съобщения, в това число изявлението на Ислямска държава, че установява ислямски халифат.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!