Най-старите университети в света

Най-старият университет в света е този в Болоня – той е на 926 години. Счита се, че може да е имало и по-стари в Мароко и Египет. Най-старият университет в САЩ е Харвард, който е „едва“ на370 години. Софийският университет Св. Климент Охридски е на 126 години. Днес в света има над 17 000 университета. Възрастта не е гаранция за качество, но няма как да се отрече това, че вековната традиция не е маловажен фактор. Вижте кои са 10-те най-стари университета днес: 

10. Университетът в Коимбра - 1290 г. 

Основан е в Лисабон от Крал Динис, но се мести в Коимбра, на брега на Португалия. Това обаче не е крайно решение и университетът в следващия век се мести между Лисабон и Коимбра. Наскоро бе обявен за част от световното културно наследство от ЮНЕСКО. 

9. Университетът в Мачерета – 1290 г. 

Тук студентите се радват на прекрасния средиземноморски климат и слушат лекции до средновековните стени на сградата. Градчето Мачерета е малко с 42 000 души население. 

8. Университетът във Валядолид – 1240 година 

Намира се на север от Мадрид. Има средновековна фасада, но и модерни сгради зад фасадата. Днес тук учат 32 000 студенти и има 2 000 преподаватели. Разделен е на 4 кампуса и в други градове. От 1940 година предлага курсове по испански за чужденци, които са изключително популярни. 

7. Университетът в Сиена: 1240 година 

Тук учат 20 000 студенти, които представляват около половината население на града. През 1420 година започват да събират данък от всички местни жители, които дават стаи под наем на студенти и с тези пари плащат заплатите на преподавателите. Така университетът се превръща в първи пример за държавен университет. 

6. Университета в Неапол Федерико Втори – 1224 година 

Намира се в южна Италия. Първоначално е обучавал само хора, заемащи държави постове като съдии, бюрократи и адвокати. В последните 790 години от тук излизат някои от най-именитите политици, инженери, философи и адвокати в Италия.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
traveller
06 март 2014 | 16:29

Ако сте студент и си мислите да опитате студентска бригада, посетете traveller.bg - най-добрата възможност за работа в чужбина.

Печели Пари Онлайн
26 февруари 2014 | 16:28

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 14 НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ ЗА ТОВА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ-------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g