Най-страшният тунел

Прокопан през недрата на Хиндукуш, тунелът Salang е инженерното чудо, което свързва афганистанската столица Кабул с Централна Азия. Тази жизненоважна артерия, построена от Съветския съюз през 1960 г., отчаяно се нуждае от ремонт след близо 50 години липса на грижи, военни условия и експлоатация от десетки хиляди камиони. 

Пробитият таван, набраздената повърхност и липсата на системи за вентилация и осветление излагат тези, които използват дългия 2.6 км тунел, както на опасност от катастрофи, така и на вероятност от отравяне с въглероден окис. През зимата на шофьорите на камиони понякога се налага да чакат по две седмици, за да преминат през тунела. През него преминават между седем и десет хиляди превозни средства ежедневно. Salang всяка година взима жертви, но нищо не може да се сравни с трагедията от 1982 г. 

Тогава пожар убива 176 души, след като в тунела се сблъскват цистерна и част от военен конвой. Този инцидент е записан в Книгата на Гинес. През юли тази година американски военни инженери започнаха спешен ремонт на тунела и поставиха ново осветление, вентилация и асфалт. Това е втората голяма реконструкция на съоръжението, която се прави за две години.

Но това не е нищо повече от закърпване на положението. Всички знаят, че трябва на това място да се изгради нов тунел. Затварянето на съществуващия за ремонт ще отнеме най- малко девет месеца и би попречило ан тежкотоварните автомобили, пътуващи между северната част на страната и столицата. Но никой не е склонен да плаща прогнозни разходи за повече от 1 млрд. долара.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Печели пари онлайн
17 ноември 2013 | 13:48

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 15 НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ ЗА ТОВА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ-------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g