Най-замърсените радиационни точки на планетата

Радиацията е всичко, което човек получава, след като погледне атомната гъба. Почти всяка велика сила разполага с атомно оръжие, за да може да наклони везните в своя полза, когато дойде време за преговори, ала никой не би посмял да го използва, след като е ясно, че благодарение на същото ще останем без планета и ще повторим целия сценарий от австралийския филм "На брега". Радиационният фон е навсякъде и понякога е в допустимите норми, а друг път не толкова, след като дори мобилните телефони излъчват или поглъщат радиация. . Радиационно замърсяване има из цялата планета, но някои точки гарантират бърза смърт за кратък престой. Вижте къде не трябва да се намирате, ако не разполагате с радиационен костюм. 

Ханфорд, САЩ 

Американската армия използва точно тази локация за добиването на плутоний, който по-късно изиграва основна роля в световната история. Добитото количество се използва в първата атомна бомба, а през Студената война се експлоатира за направата на още 60 000 бойни глави. Зоната днес е изоставена, но пък може да спечели рекорд за най-много радиоактивни отпадъци около 212 милиона литра течен отпадък, над 7 милиона кубични метра твърд отпадък и 320 квадратни километра със замърсена подпочвена вода. Ханфорд е една от най-замърсените зони в САЩ. 

Средиземноморието

Благодарение на италианската мафия, корумпирани личности и редица методи за машинация, Средиземно море може да се е превърнало в убежище на поне 40 кораба с токсични отпадъци. Идеята се е родила през 1994-та година и никой не може да изчисли точното изхвърлено количество. Ако тази теория е вярна, радиационният фон ще се промени много рязко, когато някой от контейнерите бъде разяден и се отвори в следствие на корозия. 

Сомалийските брегове

Колкото и странно да изглежда, някои части от бреговете не се охраняват и бързо се превръщат в гробище за токсични отпадъци и облъчени метали.

Така изглежда човек, който е имал досег с въпросните отпадъци!

Обединените нации смятат, че изхвърлените варели на брега в следствие на цунами през 2004-та година са били изхвърлени през 90-те години на миналия век. Според някои теории, Сомалия още не е видяла най-лошото, което може да се случи. 

Маяк, Русия

Преди да решите, че Чернобил е единствен, руснаците могат да се похвалят с редица други издънки в атомното дело. Индустриалният комплекс на Маяк е още една изоставена атомна централа, която освобождава около 100 тона радиоактивен отпадък по време на експлозия. Инцидентът се пази в тайна до края на 80-те години на миналия век.

Такава риба можете да хванете в езерото!

Руснаците решават да покрият всичко като изсипват отпадъци в езерото Карачей. Според някои груби изчисления, пострадалите са около 400 000 души. Фаталната доза може да бъде достигната само от няколко часа в езерото. Препоръчваме да не плувате там. 

Селафийлд, Англия

Заводите някога са подготвяли плутоний за атомни бомби, а след това се преустройват като фабрика. Въпреки доброто желание, тази точка се превръща в рекордьор с най-много инциденти и в резултат на това е поставена карантина и две трети от сградите са под карантина. Фабриката е освободила около 8 милиона литра отпадък в Ирландско море, превръщайки го в едно от най-мръсните. 

Сибирският химичен комбинат

Сибир се превръща в дом за всички атомни отпадъци, които Русия произвежда през последните четири десетилетия. Течните отпадъци се събират в отворени басейни, а зле стопанисваните контейнери съдържат над 125 000 000 тона отпадък. По-голямата част се държи под земята, където има огромен шанс да се озове в подпочвените води. Малки инциденти често рефлектират върху животинския свят, но има и случаи на "изгубен" плутоний. 

Полигонът, Казахстан 

Тестовата площадка на Съветския съюз за атомно оръжие рефлектира и до днес върху 700 000 популация в зоната. В Казахстан са избухвали и най-много атомни бомби - 456 направени опита за период от 49 години. Съветският полигон бил контролиран и радиацията се запазвала в норми, докато не се прекратяват всички опити през 1991-ва година. Учените смятат, че около 200 000 души са пострадали в следствие на повишения радиационен фон. 

Майлуу-Суу, Киргизстан

Географската точка попада в топ 10 на най-заразените места на планетата. Тук не е избухвала нито една атомна бомба, нито има налични атомни централи, просто Киргизстан разполагат с огромно количество уран, което са добивали през годините в следствие на сериозното търсене. Урановата мина се превръща и в гробница на 1.96 милиона кубични метра радиационен отпадък. Картината става още по-мрачна, когато се добави и фактът, че Майлуу-Суу е сеизмична зона. 

Фукушима, Япония

Нито една атомна централа не може да издържи на земетресение и цунами. Фукушима е чистото доказателство за отмъщението на природата и се смята за един от най-трагичните инциденти след Чернобил. Градът е изоставен, а радиоактивни елементи над нормата са открити на 200 мили от централата. Учените все още не могат да дадат точен отговор на нивото на замърсяване - твърде рано е да се каже. Сигурното в този случай е, че следващите поколения със сигурност ще изпитат последиците на гърба си. Тук можете да видите изоставения японски град!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
хееееее
24 март 2015 | 23:19

и тоя с рибата, ако е руснак....