Най-жестоките химически атаки по света

Горещите събития около Сирия взеха превес в последните месеци. Целият свят насочи погледи към страната, която използва химическо оръжие срещу своите жители. САЩ отново изяви своето огромно желание за помощ. Продължаваме да не разбираме защо големите сили се разбунтуваха срещу страна, която не е съгласна със забраната за употреба на химически агенти. И докато Обама обещава, че ще спаси света, ние ще ти покажем най-жестоките употреби на химическо оръжие, които са известни на САЩ през годините, но не са ги накарали да се включат в конфликтите. Освен това имат и доста участия, които остават неосъждани от света. Запознай се с тях в следващите редове.  

Войната във Виетнам

Около 20 милиона галони са изсипани върху Виетнам по време на конфликта. В това число влиза и Агент Ориндж. Той се е използвал върху горите и обработваемите земи, за да може да се унищожи хранителният запас. Този акт отнема живота на хиляди невинни хора. Статистиката е трагична за местното население: 400 000 души умират от химическите атаки, 500 000 бебета се раждат с увреждания и 2 милиона души страдат от рак или други сериозни болести. През 2012 година, Червеният кръст установи, че около 1 милион души страдат от здравословни проблеми, които са настъпили в резултат от този химичен агент. 

Бял фосфор 2008-2009 година

Това е веществото, което може да се сравнява с напалм. Той разтапя кожата на човек до кокaл. През 2009 година, в Израел е докладвано от няколко организации, че се използва бял фосфор. Червеният кръст и няколко други организации го потвърждават. В атаките е ударена и квартира на Обединените нации в Газа. Интересното е, че тогава САЩ не искаше да бомбардира Израел. Защо? Съвсем скоро се оказа, че инженерите разработват атомно оръжие. 

3. Бял фосфор - Част 2 2004 година

През 2004-та година, журналисти, които следят развитието на войната с американските сили, са докладвали, че във Фелуджа е използван бял фосфор върху цивилни. Военните отричат многократно и твърдят, че уръжието е използвано, за да се създаде димна завеса. Италианската телевизия RAI излъчва документален филм "Фелуджа, Тайното клане". В него има сцени, в които войници потвърждават, че имат разрешение за използването на този агент. Последствията са ясни и изключително жестоки. 

4. ЦРУ и Садам

През 1988 година, специален доклад на ЦРУ доказва, че Садам използва химически оръжия (зарин, нервнопаралитичен газ и иприт) във войната с Иран. Вашингтон получава тонове от информация, но не се намесва. Същата година, САЩ информира Хюсеин за движения на ирански войници, които могат да обърнат хода на войната в тяхна полза. През март, Хюсеин напада кюрдското село Халайбджа, където се укриват ирански войници. Атаката отнема живота на 5 000 души и ранява 10 000, повечето цивилни. Хиляди други умират от последиците, които оставя химическото оръжие.

5. САЩ и Сейнт Луис

През 50-те години на миналия век, армията на САЩ поставя огромни вентилатори върху един от най-бедните квартали в града. 70% от местното население в тях се състои от  деца под 12 години. Правителство казва, че това е експеримент, с който ще се създаде димна завеса и ще ги защитава от руски атаки. Единственият проблем е, че завесата била формирана от цинков сулфид и кадмий. Към тях има добавен и друг елемент, който остава в тайна, но според местните жители е радио активен. Резултатът? Огромен процент на заболелите от рак. Мнозина умират неочаквано и без причина, а някои се борят с рак в ранно детство. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Владо
01 октомври 2013 | 00:05

Няма как да постъпвам, като теб! Ако си седиш в джакузи и изплува сперма, не е защото си чикиджия, а защото пърдиш, нали ,,,,?

,,,,,
30 септември 2013 | 22:22

Владко, иди да направиш един кавал на хамериканците и после се понаведи малко, че гледам нещо си загорял за мъжка ласка.

Владо
30 септември 2013 | 20:20

Аууу колко лоши били тези американци?!? По-добре се поинтересувайте за ядрените и химически опити на СССР в Казахстан и Узбекистан и последиците за милиони, а после пишете приказки от 1001 нощ! По-добре си отстранете правописните грешки от статията...