Нов прачовек

Съвършено нова форма на прачовека са открили учените от института за еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг, съобщи радио Дойче Веле.

Те сравнили наследствен материал от открита в Сибир пръстна кост с този на неандерталеца и на модерния човек, съобщава институтът. Находката говори за още една преселническа вълна от Африка, която се различава от преселенията на Хомо еректус, както и от предшествениците на неандерталеца и модерния човек.

Пръстната кост е открита през 2008 година в пещера в планината Алтай в Южен Сибир. Костта е вероятно от скелета на седемгодишно дете, казва Йоханес Краузе от Лайпцигския институт. Това е малък пръст, може би на дясната, може би на лявата ръка, трудно е да се каже. Със сигурност обаче може да се каже, че пръстната кост принадлежи на представител на човешки вид, живял преди повече от 30 000 години в планината в Централна Азия.

Находката позволява да се заключи, че такъв човешки вид е съществувал успоредно с неандерталеца и модерния човек, т.е . това е съвършен нов, неизвестен досега човешки вид. Такова откритие е, разбира се, мечта за всеки анторополог, както казва Йоханес Краузе: "Да, това е може би уникален шанс в живота, ние имахме този шанс. Разбира се, че е вълнуващо откритие. Засега обаче предпочитаме да говорим не за нов човешки вид, а за нова форма на прачовека, защото до този момент сме анализирали само една малка част от наследствения материал."

Според анализите предшественикът на трите човешки вида е живял преди около един милион години. Смята се, че Хомо еректус е напуснал Африка преди близо два милиона години, преселението на предшествениците на неандерталеца започва преди 500 000 или 300 000 години, това на модерния човек - преди близо 50 000 години. Как е изглеждал откритият нов вид прачовек?

За съжаление, въз основа на анализите не може да се каже как е изглеждал, но във всеки случай той е живял в Сибир, в условията на ледниковия период. Възможно е да е бил един вид ловец, повече от това не знаем, казват учените. Откритието на лайпцигските учени е свързано и с още нещо, което е съвсем ново: за пръв път нов човешки вид е открит въз основа на анализ на наследствения материал.

Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Pokoki4
29 март 2010 | 17:22

Те са открили преди колко години е живял, а не могат да кажат пръста от коя ръка е. накрая ще се окаже че този пра-човек е имал трета ръка.

Berbo
27 март 2010 | 22:51

Великолепни трикове... Play Soccer Volume 31 http://vbox7.com/play:23fdc293

Berbo
27 март 2010 | 22:51

Великолепни трикове... Play Soccer Volume 31 http://vbox7.com/play:23fdc293

YAVkata
27 март 2010 | 15:06

Ili na lqvata, ili na dqsnata ryka.... az si misleh che q na uho, q na zyb moje da e....egati komentara.