Някои факти за живота в Северна Корея

Има страни, които живеят на ръба на бедността, има и такива, чийто икономически растеж достига нови величини. И някъде там можете да видите Северна Корея. От няколко години стана ясно, че страната може да приема туристи, но всеки направен кадър се изтрива при напускането. Дори и като гости на страната, повечето хора остават под символичен арест и в хотелите. Ето още една фотографска история от Ерик Лафорг за страната на диктатора. 


Армията на Северна Корея отдавна се занимава с различни дейности от пазенето на страната. След като армията е твърде голяма, а военните действия не са толкова чести, войниците намират нова реализация в полагането на общественополезен труд. 

Бедността е толкова голяма, че малките деца започват да работят от най-ранна възраст, пропускайки всякакъв шанс да изживеят приятното детство. Децата нямат абсолютно никаква квалификация и най-често се превръщат в малките хамали. 

Автомобилите в Северна Корея са толкова малко, че децата могат спокойно да спят на улицата, без да се притесняват, че могат да бъдат сгазени. От екологична гледна точка, повечето градове са чисти, стига да не са близо до зоните, където се провеждат ядрени опити.

Общественият транспорт също е градска аномалия и от него зависи дори армията. Пътешествията са разрешение единствено и само с разрешението на администрацията. Някои зони дори не се обслужват и точно по тази причина могат да бъдат забелязани войници, които чакат на стоп, за да стигнат до някъде. 

Разкриването на богатство е изключително забранено в Северна Корея. Разликата между класите може да бъде огромна, но това не означава, че демонстрирането е законно. Бедността няма как да бъде прикрита, но богатството има. Единственият, който може да показва невероятно богатство е вождът, а всички останали запазват дискретност. 

Никой няма право да показва, че е жертва на глада. Битката за препитание е повече от зловеща, но на всички туристи е забранено да снимат хора, които се хранят от кофите. Гладните са инструктирани да не просят от туристите, както и да не се оплакват. Отрицанието е основен дълг на всеки гражданин.

Покупката на луксозни стоки много напомня за едновремешния "Кореком", който някога е съществувал и в България. В страната има само два елитни магазина, които се посещават само от високата класа. И двата се намират в Пхенян. Там отиват онези, които не трябва да показват своето богатство.

Докато в останалия свят веганството все още е въпрос на личен избор, в Северна Корея може и да не сте толкова свободни. Бедността достига такива висини, че можете спокойно да видите хора, коит да се хранят с трева от близките градинки.

В повечето случаи Северна Корея винаги се старае да покаже как жителите и живеят във високотехнологична страна. Ето защо можете да видите снимки на домакинства, където има по два компютъра. Единственият проблем е, че през 80% от времето, домовете в града нямат електричество. Северна Корея продава компютрите само с една операционна система и много задни вратички за правителството. 

Градският транспорт наистина е рядкост и появата му често води до огромно опашки. И ако намерите свободна седалка със сигурност ще трябва да изплатите билета си с допълнително бутане. Автобусите често не успяват да издържат достатъчно време. 

Може и да живеете в града, ала канализацията все още не е стигнала до него. Обществените бани могат да бъдат открити в някои квартали, но се смятат за лукс. По-големите реки и понякога канали се превръщат в единствен източник за поддържането на някаква минимална хигиена.

Тук можете да видите още кадри от тази страна!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
кило
24 март 2016 | 18:06

ТИЯ КУР-ЕЙ,СА ПО ДОБРЕ ОТ НАС.БАС ЛОВЯ

ivan
24 март 2016 | 06:45

Глупости и манипулации !!!!!!!!!Я вижте кадрите и филмите снимани с скрити камери на германски туристи ние сме в средновековието а те са след китай

Arnesto
23 март 2016 | 15:37

Да започнем първо с това, щом снимките се трият и са забранени...от къде по дяволите излизат тези??! Малко ми напомня за кацането на луната :) Армията се труди?? Те поне имат таква, а ако не се трудеше и при нас нямаше да има пътища и сгради! Нямало много движение....ами не умират хора, прегазени от малоумниците с коли! Мога да продължа.

до 112
23 март 2016 | 09:46

Ами айде хващай tranzistor под ръчица и хващайте влака за северна корея - там ще ви е по-убаво !

23 март 2016 | 00:35

da da

112
22 март 2016 | 17:52

Същото пишеха на времето и за нас,но дойде "демокрацията" и се видя че има и по лошо.

man
22 март 2016 | 17:14

За съжаление не са никакви глупости. Има една добра книга Nothing to Envy, отличена с доста награди, за живота в Северна Корея. Заслужава си да се прочете. Единственото абсурдно в материала е снимката на един компютър и огледало, а отдолу пише "домакинство с 2 компютъра". ЛОЛз.

tranzistor
22 март 2016 | 13:48

Пълни глупости!