Пържено месце!

Лудите изследователи не спят! Този път са доказали, че пърженето на месо на газ е по-вредно за здравето на готвачите отколкото пърженето на електрически котлон. Резултатите, ако те вълнува, са от изследване на списание "Occupational and Environmental Medicine".Пушекът при пърженето на храни на висока температура бе класифициран наскоро като "вероятно канцерогенен" от Международния център за изследвания върху рака към Международната здравна организация.

 

Учени от Университета за наука и технологии в Трондхайм, Норвегия, са направили сравнение между пържене на стек на газ и на електрически котлон, с маргарин или със соево олио.

 

Опитът се състоял в това да се пържат 17 говежди стека от по 400г. всеки в продължение на 15 минети в кухня, оборудвана с абсорбатор при условия, подобни на тези в кухнята на западноевропейски ресторант.

 

Учените са мерили концентрацията на полициклични ароматни въглеводороди и алдехиди, които се считат за канцерогенни замърсители, както и за ултрафини частици, които са токсични за белите дробове.

 

Според учените най-високите нива на нафтален /полицикличен ароматен въглеводород/са установени при пържене с маргарин на газов котлон. Най-високи нива на алдехиди са установени при пържене на газ без значение с каква мазнина.

 

Пак при пържене на газ се отделят и най-високи концентрации на фини частици, което се смята, че е свързано с пламъка на газа, а не с пърженето.

Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
кзл
21 февруари 2010 | 07:21

Опитът се състоял в това да се пържат 17 говежди стека от по 400г. всеки в продължение на 15 минети в кухня, оборудвана с абсорбатор при условия, подобни на тези в кухнята на западноевропейски ресторант. хахахаха по 15 минети ли се пържат стековете :) кой за каквото си мисли